Setari Cookie-uri

Durerea de san, un motiv de ingrijorare?

Durerea de san sau mastalgia este un simptom frecvent in randul femeilor tinere, estimandu-se ca pana la 70% dintre persoanele de sex feminin s-au intalnit la un moment dat cu aceasta problema.

- biopsia de san: se recolteaza o portiune din tesutul nodulului sau tumorii, in scopul examinarii la microscop. Este utila in diferentierea tumorilor benigne de cele maligne.

Daca investigatiile au stabilit ca nu este vorba despre o cauza organica a durerii de sani (infectii, tumori benigne, cancer) medicul iti poate recomanda cateva masuri pe care le poti lua pentru ameliorarea sau remiterea durerii de sani precum modificarea alimentatiei, folosirea de comprese calde sau reci asezate pe san, administrarea de suplimente de vitamina E si B6 sau de diuretice (medicamente care elimina apa), sau iti poate prescrie diferite geluri care se aplica pe san.

De cele mai multe ori durerea de san se remite de la sine in cateva luni, timp in care poti incerca purtarea unui sutien special si poti lua un analgezic usor care se elibereaza fara reteta.

Nu uita sa-i mentionez medicului daca iei anticonceptionale orale. Schimbarea anticonceptionalului sau modificarea dozei pot fi de ajutor. La fel se intampla si cu terapia de substitutie hormonala, reducerea dozelor se poate dovedi suficienta pentru ameliorarea durerilor.

Pentru durerile periodice severe exista medicamente mai eficiente precum danazol, bromcriptina sau tamoxifen. Acestea se au efecte adverse serioase si trebuie apelat la ele doar in cazuri severe si la indicatia medicului.

Un articol de Ciprian Chitu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.