Setari Cookie-uri

Durerea de san, un motiv de ingrijorare?

Durerea de san sau mastalgia este un simptom frecvent in randul femeilor tinere, estimandu-se ca pana la 70% dintre persoanele de sex feminin s-au intalnit la un moment dat cu aceasta problema.

Ce trebuie sa faceti pentru durerea de san?

Indiferent de caracterele durerii de san, chiar daca apare intermitent sau este permanenta, chiar daca este singurul simptom sau se mai asociaza si cu alte semne la nivelul glandei mamare, este important sa se afle cauza si de aceea prezentarea la medic nu trebuie amanata. In cele mai multe cazuri durerea de san este consecinta unui dezechilibru hormonal, apare inainte de menstruatie si se remite spontan odata cu sangerarea menstruala. In alte cazuri durerea de san poate avea drep cauza infectii sau tumori. De aceea tebuie evitata automedicatia si orice alta forma de terapie administrata acasa intrucat, pe langa faptul ca poate face mai mult rau decat bine, intarzie prezentarea la specialist, diagnosticarea si tratamentul afectiunii. In aceste conditii, orice semn aparut la nivelul glandei mamare, oricat de nesemnificativ il considerati, chiar daca a disparut sau s-a ameliorat, trebuie sa fie un semnal pentru prezentarea la medicul specialist si investigarea amanuntita.

Medicul va incepe investigarea printr-o discutie ce va orienta asupra cauzelor, legata de caracterele durerii, modul de aparitie, durata si alte semne pe care le asociaza. De asemenea, medicul va face un examen al sanilor si al axilei pentru a verifica prezenta sau absenta nodulilor in aceste zone. Lipsa nodulilor la o femeie tanara inlatura suspiciunea unei afectiuni grave si pune durerea de sani in cadrul unui sindrom premenstrual. Uneori se pot face dozari hormonale pentru diagnosticul cauzelor endocrine. In cazul in care medicul descopera noduli la palpare, se va indica efectuarea unor analize suplimentare pentru punerea diagnosticului. Acestea includ:

- mamografia: un tip special de radiografie care se foloseste in investigarea sanilor; este contraindicata la femeile foarte tinere intrucat este o metoda iradianta si total ineficienta. Mamografia este utila femeilor peste 40 de ani fiindca numai in acest caz ea poate pune in evidenta o eventuala patologie;

- ecografia mamara: este o metoda neinvaziva care permite vizualizarea nodulilor pe un monitor;

- termografia sanului este o metoda neinvaziva, care nu iradiaza, nu dauneaza organismului si nu prezinta contraindicatii. Este utila la diagnosticarea nodulilor si tumorilor de san, insa nu are acuratetea mamografiei. Cele doua metode sunt comlementare: prin efectuarea mamografiei se apreciaza pozitia anatomica a nodulului iar prin efectuarea termografiei se urmareste evolutia sa in timp;

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.