Setari Cookie-uri

Durerea de san, un motiv de ingrijorare?

Durerea de san sau mastalgia este un simptom frecvent in randul femeilor tinere, estimandu-se ca pana la 70% dintre persoanele de sex feminin s-au intalnit la un moment dat cu aceasta problema.

- abcesul mamar, este tot o infectie a sanului, insa este cronica (se dezvolta intr-un timp mai indelungat) si de obicei nu afecteaza intregul san, ci este localizata sub forma unei pungi de puroi intr-o portiune a glandei mamare. Uneori pot apare la nivelul axilei mici nodului durerosi.

- leziuni distrofice ale glandei mamare (mastoze), cum este mastoza fibrochistica (boala Reclus) in care apar dureri exacerbate inainte de menstruatie, uneori insotite de secretie mamelonara brun-verzuie, sau chistele localizare care se palpeaza sub forma unor nodului la examinarea sanului;

- galactocelul este o cavitate care contine lapte neevacuat datorat obstructiei unui canal galactofor si poate fi o cauza rara de durere;

- tumorile benigne pot fi uneori dureroase dar asta nu este o regula;

- cancerul de san poate fi dureros in unele cazuri; de obicei durerea apare ca un semn tardiv si se asociaze si cu alte simptome. Doar durerea de san semnifica foarte rar un cancer mamar si NU orice durere a sanului inseamna cancer.

Unele medicamente pot avea ca efecte secundare durerea de sani. Acestea includ unele forme de medicatie hormonala folosite in tratamentul infertilitatii sau contraceptivele orale. De asemenea, sensibilitatea sanilor poate fi consecinta terapiei hormonale cu estrogeni si progesteron care se prescrie uneori femeilor aflate la menopauza, fapt ce explica de ce unele femei continua sa aiba dureri ale sanilor dupa ce au intrat la menopauza. Au fost semnalate si cazuri in care durerea de sani a aparut dupa tratament cu diferite medicamente antidepresive.

Uneori femeile pot acuza dureri de sani ca urmare a unui grad de hipertrofie mamara (sani foarte dezvoltati). Durerea este continua si este legata direct de dimensiunea sanilor care au in acest caz si semne de ptoza (sani lasati). Acest tip de discomfort se asociaza cu dureri ale gatului, umerilor si spatelui, solutia fiind in acesta situatie chirurgia de reducere a dimensiunii sanilor si exercitii de tonifiere a muschilor pectorali.

Alteori durerea resimtita la nivelul sanilor poate avea o alta cauza, de exemplu o afectiune a peretelui toracic sau a muschiului pectoral care se afla in spatele glandei mamare.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.