Setari Cookie-uri

Tipologiile sindromului premenstrual

Sindromul premenstrual este un complex de simptome patologice ce se manifesta cu aproximativ o saptamana inaintea menstruatiei si care afecteaza din ce in ce mai multe femei odata cu inaintarea in varsta. Aparitia acestui sindrom variaza intre varstele 20 si 55 de ani si se manifesta printr-un complex de simptome ce variaza de la o femeie la alta, aceasta putand prezenta migrene, dereglari ale digestiei cu stari de greata, voma, tulburari de tranzit, instabilitate psiho-emotionala, umflarea si sensibilizarea sanilor, nervozitate, ameteli, insomnie, dureri musculare si articulare etc.

Aceste femei prezinta in special modificari psiho-emotionale, astfel ca in perioada SPM ele sunt nervoase, aceasta nervozitate apare motivata sau nu, prezinta schimbari bruste intre starile de bine si cele depresive, intre zambete si plans, simt o tensiune nervoasa exagerata, poate chiar anxietate, nu au rabdare, sunt hipersensibile si pot deveni chiar agresive.

Cum tratam?

Primul tratament instaurat, cum spuneam mai sus, este cel naturist. Acesta se bazeaza in special pe o alimentatie adecvata acestei tipologii si pe exercitii fizice regulate. Femeia ce se identifica in aceasta tipologie trebuie sa consume in perioada SPM si nu numai cereale integrale, fructe si legume la fiecare masa si de asemenea sa faca exercitii de relaxare pentru toate grupele musculare. Evitati mancarurile grase, carnea de porc, prajturile cu frisca etc.


2.
O alta tipologie a SPM este aceea in care femeile prezinta in aceasta perioada o retentie accentuata de lichide la nivel tisular, cu cresterea masei corporale (aproximativ 3l de lichide sunt retinute) si cu umflarea diferitelor zone ale organismului (fata, abdomenul, insa in special membrele). De asemenea aceste femei prezinta o scadere accentuata a capacitatii de munca cu instalarea unei stari de relaxare, in care nu ar face nimic, ar sta pur si simplu, simtindu-se astenice, lipsite de energie.

Cum tratam?

Aceste femei trebuie sa consume multe lichide pentru a creste rata de filtrare a rinichilor si pentru a stimula in felul acesta mobilizarea lichidului in exces din tesuturi. De asemenea trebuie sa evite consumul de sare care favorizeaza retentia lchidiana si sa consume alimente bogate in magneziu si calciu (fructe, legume, branzeturi etc.). De asemenea pot consuma ceaiuri diuretice (coada calului, matase de porum, ceai din cozi de cirese etc.).


3. O alta tipologie a SPM este reprezentata de femeile care manifesta in aceasta perioada o scadere accentuata a glicemiei, aceasta scadere fiind unul dintre efectele produse de dezechilibrele hormonale care se produc in aceasta perioada, in special de scaderea brusca concentratiei de progesteron astfel incat raportul estrogen/progesteron este afectat. Aceste femei resimt o puternica pofta de dulce si ar trebui sa si consume alimente dulci. Aceste femei mai prezinta si unele tulburari psihice, cum ar fi stari astenice sau de anxietate, pot prezenta tahicardie (accelerarea batailor inimii) sau migrene.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.