Setari Cookie-uri

Disfunctiile sexuale feminine

Atat femeile cat si barbatii pot suferi intr-o maniera mai usoara sau mai grava de tulburari sexuale. La femei, aceste dusfunctii sexuale se pot manifesta de la lipsa dorintei sexuale, absenta excitarii sexuale sau imposibilitatea de a obtine un orgasm.

Dispareunia


Aceasta este o disfunctie sexuala ce se manifesta prin act sexual dureros, aceste dureri putand fi resimtite in timpul si/sau dupa actul sexual. Caracterul acestor dureri poate fi de la o jena usoara pana la dureri puternice, ca intepatura sau arsura care fac imposibila continuarea actului sexual.

De asemenea aceste dureri pot fi superficiale sau profunde, avand la baza de cele mai multe ori o cauza organica, o patologie.

Durerile superficiale pot fi provocate de unele afectiuni genitale, vaginite micotice si bacteriene, sensibilitatea la spermicide (prezervative), dar si de vaginism (contractia spastica si dureroasa a musculaturii vaginale).

Dispareunia profunda este provocata de endometrioza, de infectii pelvine etc. In ambele cazuri de dispareunie (superficiala si profunda) menopauza si insuficienta lubrefierii duce la aparitia unui discomfort mai mare sau mai mic ce poate sta la baza acestei disfunctii sexuale.

Ce este de facut?

In caz de dispareunie intotdeauna ar trebui consultat un medic. De cele mai multe ori disparitia durerii se produce odata cu tratarea cauzei, infectiei etc. Insa femeia asociaza actul sexual cu durerea si sfarseste prin a refuza total intretinerea contactelor sexuale. Astfel terapia medicala trebuie asociata cu una psihologica si de asemenea nu trebuie uitat si partenerul in privinta tratamentului daca boala respectiva se transmite si la el.

Vginismul


Vaginismul este o contractura spastica a musculaturii perineale ce se traduce prin contractura la nivelul intrarii in vagin si de asemenea in treimea inferioara a acestuia. Din acest motiv vaginul devine dificil sau chiar imposibil de penetrat.

Cauzele ce duc la vaginism sunt diverse si printre cele mai insemnate se numara: actul sexual dureros, antecedente sexuale sechelare (viol, incest etc), infectii vaginale repetate, nasteri laborioase, atitudinea negativa fata de actul sexual (context restrictiv religios sau cultural, familii care au impus copiilor sa nu se gandeasca la asa ceva, ideea ca actul sexual este un pacat etc).

Ce este de facut?

In astfel de situatii este bine sa se contacteze medicul specialist si cei doi sa urmeze impreuna o terapie, nu doar femeia.

Primul pas in tratarea disfunctiilor sexuale este ca femeia sa constientizeze faptul ca are o astfel de tulburare sexuala. Mai apoi masurile pe care le ia in ideea de a inlatura aceasta disfunctie depind de la caz la caz.

Un articol de Iulia D.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.