Setari Cookie-uri

Cele 7 varste medicale ale femeii

Cele 7 varste ale femeii sunt caracterizate de schimbari deosebit de importante in plan fizic si psihic, de aceea ele trebuie tratate individual pentru a pune accentul pe riscurile si beneficiile fiecarei varste, astfel incat femeia sa se dezvolte armonios si sanatos, sa previna imbatranirea si aparitia unor boli si sa traiasca multi, multi ani, cu o calitate foarte buna a vietii.

O atentie speciala trebuie acordata sarcinii si nasterii, cu riscurile acestora. Responsabilitatile se inmultesc pe zi ce trece iar femeia trebuie sa invete cum sa “jongleze” cu acestea. O atentie deosebita apare si spre finalul acestei etape cu privire la pastrarea feminitatii.

Drepturile femeii – este o perioada in care femeia trebuie sa afle drepturile sale in societate ca femeie, sotie si mama. Dreptul ca concediul de maternitate si alte particularitati ale legii ii pot fi de un real folos pentru linistea psihica si nu numai. O alta optica ar fi cea a legislatiei privind avortul, caci tot in aceasta perioada sunt cele mai numeroase intreruperi de sarcina.

Si pentru ca tot vorbim de psihic, in aceasta perioada femeia devine independenta, se desparte de familia sa pentru a-si crea una, isi formeaza si testeaza sistemul de valori, sufera, invata sa aprecieze.

Citește și:

Perioada reproductiva este practic cea mai complexa perioada din viata femeii, atat din punct de vedere fizic si psihic, cat si social.

cele 7 varste ale femeii

A patra varsta a femeii – premenopauza

Este o perioada a maturitatii (40-50 de ani), in care tumultul tineretii isi pierde din intensitate, dar sanatatea per ansamblu este adesea mai buna pentru ca femeia a invatat sa aiba grija de ea si sa evite unele riscuri.

Este momentul in care pot incepe testele de screening pentru unele afectiuni. Testul Babes-Papanicolau trebuie efectuat anual, la fel si testele de sange, glicemia, colesterolul si testele de inima.

Apar tulburari menstruale si unele femei intra la menopauza in aceasta perioada. Unul din marile riscuri in aceasta perioada este depresia. Oboseala si alte simptome ale premenopauzei datorate hormonilor sunt de asemenea prezente. Bufeurile supara femeile care intra deja la menopauza in aceasta perioada.

Citește și:

Ca afectiuni fizice: tulburarile organelor genitale, uneori fiind necesara histerectomia; probleme cu tiroida, cu colecistul; artrita reumatoida si alte boli cu incidenta crescuta in aceasta perioada, datorate tulburarilor de imunitate si tulburarilor hormonale; dureri de cap, migrene; caderea parului; incep sa apara firele albe.

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
2 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.