Setari Cookie-uri

MISCAREA: Ce se intampla in CREIERUL nostru si cum devenim FERICITI

Ne gandim ca o ciocolata ne poate face mai fericiti, o haina, o excursie si asa mai departe, dar ce ne intretine de fapt voia buna, pofta de viata si tine boala secolului – depresia – departe?

V-ati intrebat, de exemplu, de ce avem dureri de spate si umeri, de gat, cand stam multa vreme jos? Cei care lucreaza mult timp stand pe scaun au astfel de dureri. De ce? Pentru ca o serie de muschi si segmente corporale nu mai au activitate.

Sportul mareste cantitatea de sange din organism, deschide aceste capilare si mentine in functie toate segmentele corpului. Tot miscarea sporeste si regenerarea celulara si neuronala, astfel ca putem afirma ca sportul chiar ne mentine tineri.

Dureri de cap? Batai rapide ale inimii? Puls rapid?

Daca vi se intampla dimineata sa va dati repede jos din pat si sa simtiti ameteala, ori cand faceti un efort brusc simtiti ca inima bate atat de repede incat parca ar iesi din piept, atunci ar trebui sa va ganditi serios la un program regulat de sport.

Sportul regleaza tonusul vaselor de sange, bataile inimii si pulsul. Este indicat in afectiuni cardiovasculare, diabet, in unele afectiuni tiroidiene, in hipo sau hipertensiune, in multiple situatii de postura incorecta a coloanei vertebrale.

Citește și:

Ce se intampla in creierul nostru cand facem miscare?

Mai multe grupuri de cercetatori au studiat activitatea cerebrala in timpul miscarii, iar rezultatele au fost uluitoare. Se pare ca in timpul sportului, devin active unele arii cerebrale care altfel au o activitate scazuta. De asemenea creierul devine de cateva ori mai activ decat la normal, ceea ce demosntreaza intuitia medicilor cum ca inca nu cunoastem toate efectele miscarii la nivelul sistemului nervos.

Cateva efecte ale miscarii la nivel cerebral sunt insa dovedite: sportul previne boala Alzheimer, dementele, accidentele vasculare cerebrale, durerile de cap, ametelile, boala Parkinson si pierderile de memorie.

Foto: beneficiile sportului asupra sanatatii @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
19 Februarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.