Setari Cookie-uri

10 Alimente care iti intensifica bronzul

Atunci cand ne expunem la soare jonctiunea intre derma si epiderma (la nivelul pileii) sufera agresiuni majore si distructii celulare, ceea ce implica sistemul imunitar pentru a ‘curata’ respectiva zona si face ca celulele care secreta pigmentul bronzului sa fie activate, astfel incat sa rezistam mai bine la razele ultraviolete.

Ca aceste celule pigmentare (melanocite) de la nivelul pielii sa produca suficient pigment – cel raspunzator de bronz – este nevoie de vitamine, in special betacaroten (care da culoarea potrocalie-galbena alimentelor) si de o hidratare intensa.

Ati observat ca unele boli sau chiar herpesul apar cand sunteti la mare? Chiar si candidoza – motivul este reprezentat de scaderea imunitatii cauzata de expunerea excesiva la soare.

alimente pentru bronz cu betacaroten si vitamine

Stiati ca bronzul este diferit de la persoana la persoana?

Ne bronzam diferit in functie de acest pigment - melanina - pe care pielea noastra il secreta. Tot in fucntie de acest pigmen avem si coloratia naturala a pileii, de aceea se disting mai multe fototipuri de piele:

Fototipul 1 de piele

Sunt persoanele roscate, cu piele foarte alba, multi pistru, se ard repede la soare si nu se bronzeaza niciodata. Aceast fototip il au in general nordicii.

Citește și:

Fototipul 2 de piele

Persoanele au pielea alba, de obicei multi pistrui, sunt adesea blonde cu ochii deschisi la culoare, se ard intotdeauna la soare si rar pot prinde un bronz discret.

alimente pentru bronz cu betacaroten si vitamine

Fototipul 3 de piele

Pielea este usor pigmentata in mod natural, prezinta uneori pistrui, poate avea multe alunite, se arde rar, se bronzeaza intotdeauna insa cu un bronz de intensitate medie. Pot avea parul blond, saten sau brunet si ochii orice culoare.

Fototip 4 de piele

Pielea este pigmentata in mod natural, nu se arde niciodata, rareori prezinta pistrui, culoarea parului este satena sau bruneta.

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
19 Iulie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.