Setari Cookie-uri

Tine anii pe loc!

Nu poti impiedica timpul sa isi urmeze cursul firesc. Dar iti poti feri corpul de urmele lasate de acesta. Nu e nevoie sa recurgi la cele mai scumpe tratamente de infrumusetare si la medicamente minune. Ai auzit de preventie?

Nu poti impiedica timpul sa isi urmeze cursul firesc. Dar iti poti feri corpul de urmele lasate de acesta. Nu e nevoie sa recurgi la cele mai scumpe tratamente de infrumusetare si la medicamente minune. Ai auzit de preventie?

INIMA

Inima este considerata si “motorasul” corpului nostru, dotat cu o forta remarcabila.
Intr-un minut, muschiul inimii, de marimea unui pumn, se contracta de 60-80 de ori, iar prin cavitatile sale trec aproximativ 3-8 litri de sange. Odata cu trecerea anilor, arterele devin mai rigide, si se captusesc cu grasimi si colesterol. Aceste depozite pot impiedica circulatia sanguina, favorizand aparitia anginei sau pot cauza infundarea unui vas de sange care, blocand artera, poate declansa un infarct.

Alte cauze de aparitie a infarctului mai sunt emotiile violente, conflictele psihice, angina pectorala etc. Ingustarea arterelor are la baza nivelul crescut al colesterolului si al tensiunii arteriale, fumatul, obezitatea, stresul si lipsa miscarii. De aceea, orice exercitiu fizic care iti solicita organismul si care iti accelereaza respiratia este binevenit, deoarece intretine sistemul cardiovascular si mentine elasticitatea arterelor.

Recomandari: Sportul scade nivelul tensiunii arteriale si al colesterolului. Ideal ar fi sa faci miscare de cinci ori pe saptamana. Dieta pe care trebuie sa o urmezi trebuie sa contina putine grasimi (in special cele saturate - unt, untura de porc, margarina, carne grasa, branza, prajeli, prajituri, bomboane trebuie evitate); mai putina sare si sodiu.

Poti manca in schimb carne de pui (fiarta, la cuptor sau gratar), peste, file de muschi fara grasime, lapte degresat, branza fara sare, cereale si paine cu continut redus de sare, cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi, ulei din peste - cel putin de doua ori pe saptamana (sau suplimente pe baza de ulei de peste). Nivelul hemocisteinei (un aminoacid) tinde sa descreasca odata cu inaintarea in varsta.

O dieta bogata in complexul de vitamine B -mai ales vitamina B12 (cobalamina) si B6 etc.- ne ajuta sa tinem sub control nivelul homocisteinei. In plus consumul de usturoi scade nivelul tensiunii arteriale si al colesterolului.

CREIER

Pe masura ce imbatranim, creierul isi pierde celulele si isi micsoreaza volumul. Memoria scade treptat, si survine declinul cognitiv. Probleme apar si in randul neurotransmitatorilor- substante chimice care transmit mesaje intre celule - care pot determina afectiuni de genul bolii Parkinson.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.