Setari Cookie-uri

Cum sa interpretezi o lista de ingrediente cosmetice

Ordinea in care ingredientele apar pe o eticheta nu este haotica ci dimpotriva, are logica sa. Lista este deschisa, de obicei, de ingredientul prezent in cea mai mare concentratie, de obicei apa sau un ulei, care au rolul de a "purta" si dizolva agentii activi. Urmeaza ceilalti compusi chimici (emolientii, lubrifiantii, conservantii) care sunt listati intr-o ordine descrescatoare a cantitatii; ingredientele cu o concentratie mai mica de 1% pot fi listate in orice ordine, dupa cele aflate intr-o concentratie mai mare sau egala cu 1%. Insa, daca produsul functioneaza ca si tratament (cremele pentru eczeme, sampoanele anti-matreata), agentul activ (ingredientul principal) apare primul pe lista, ceea ce nu inseamna ca este prezent in cea mai mare cantitate.

Ordinea in care ingredientele apar pe o eticheta nu este haotica ci, dimpotriva, are logica sa. Lista este deschisa, de obicei, de ingredientul prezent in cea mai mare concentratie, de obicei apa sau un ulei, care au rolul de a "purta" si dizolva agentii activi. Urmeaza ceilalti compusi chimici (emolientii, lubrifiantii, conservantii) care sunt listati intr-o ordine descrescatoare a cantitatii. Ingredientele cu o concentratie mai mica de 1% pot fi listate in orice ordine, dupa cele aflate intr-o concentratie mai mare sau egala cu 1%.

Insa, daca produsul functioneaza ca si tratament (cremele pentru eczeme, sampoanele anti-matreata), agentul activ (ingredientul principal) apare primul pe lista, nu inseamna ca este prezent in cea mai mare cantitate.


Unul dintre cele mai importante simboluri de pe eticheta unui produs cosmetic este prezent in forma unui recipient deschis (un borcanas), care are inscris in interior sau dedesubt un anumit numar de luni. Acest simbol reprezinta "period after opening - PAO" adica perioada de timp in care produsul este valabil dupa ce acesta a fost deschis. Deci chiar daca o lotiune sau un parfum au o perioada de garantie de 3 ani, aceasta este redusa la numai cateva luni, in momentul primei folosiri.

Ingrediente toxice sau relativ toxice, prezente in produsele cosmetice:

*Alcohol, Isopropyl (SD-40) Izopropanol - un solvent agresiv din familia alcool-urilor, care usuca pielea si ataca bariera de acizi naturali care o protejeaza. Este rezultatul prelucrarii unei substante numite propanolului (propylene), care la randul sau este un derivat al petroleum-ului. Poate cauza, depinzand de cantitate, imbatranirea prematura a pielii.

*Aluminium Aluminiu - prezent in antiperspirante si deodorate, acest ingredient a fost asociat cu Alzheimers; in prezent, el este testat pentru a stabili cu exactitate legatura cu necrutatoarea boala.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.