Setari Cookie-uri

Cum sa interpretezi o lista de ingrediente cosmetice

Ordinea in care ingredientele apar pe o eticheta nu este haotica ci dimpotriva, are logica sa. Lista este deschisa, de obicei, de ingredientul prezent in cea mai mare concentratie, de obicei apa sau un ulei, care au rolul de a "purta" si dizolva agentii activi. Urmeaza ceilalti compusi chimici (emolientii, lubrifiantii, conservantii) care sunt listati intr-o ordine descrescatoare a cantitatii; ingredientele cu o concentratie mai mica de 1% pot fi listate in orice ordine, dupa cele aflate intr-o concentratie mai mare sau egala cu 1%. Insa, daca produsul functioneaza ca si tratament (cremele pentru eczeme, sampoanele anti-matreata), agentul activ (ingredientul principal) apare primul pe lista, ceea ce nu inseamna ca este prezent in cea mai mare cantitate.

*Anionic surfactants Surfactanti anionici (Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES), Ammonium Lauryl Sulfate (ALS), Ammonium Laureth Sulfate (ALES) Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Sodium Cocoyl Sarcosinate, Potassium Coco Hydrolysed Collagen,
TEA (Triethanolamine) Lauryl Sulfate, TEA (Triethanolamine) Laureth Sulfate, Lauryl/Cocoyl Sarcosine, Disodium Oleamide Sulfosuccinate, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Disodium Dioctyl Sulfosuccinate, etc) - agenti activi de suprafata, folositi in sapunuri, geluri de dus, sampoane. Rolul lor este de a face produsul sa "alunece" pe piele sau par si sa produca spuma. Majoritatea substantelor din aceasta grupa pot fi contaminate cu nistrosamine, agenti cancerigeni. Efectele negative pe care le au pe termen indelungat sunt destul de numeroase: extrem de corozive pentru ochi, ataca pielea, cauzand separarea si inflamarea straturilor sale superioare (SLS si ALS). Ataca radacina firului de par si impiedica vindecarea (SLS).

*Benzalkonium Chloride - substanta prezenta mai ales in balsamurile de par, iritanta si coroziva pentru ochi si piele.

*Butylated Hydroxyanisole (BHA) - agent cangerigen.

*Butylated Hydroxytoluene Butirat de hidroxitoluen (BHT) - cauzeaza alergii si dermatita.

*Cationic surfactants Surfactanti cationici (Stearalkonium chloride, Benzalkonium chloride, Cetrimonium chloride, Cetalkonium chloride, Lauryl dimonium hydrolysed collagen)- substante chimice prezente in balsamurile de par. Pot cauza reactii alergice iar pe termen lung usuca si ataca firul de par.

*Chloromethylisothiazolinone si Isothiazolinone - cauzeaza dermatita. Ultimul este un puternic agent coroziv si iritant pentru ochi si piele. Ataca plamanii si membranele mucoase. In cazul in care este ingerat acesta poate fi fatal.

*DEA (diethanolamine), MEA (Monoethanolamine) si TEA (triethanolamine) - ingrediente folosite in cosmetice cu scopul de a ajusta PH-ul si in combinatie cu acizii grasi pentru a transforma acidul in sare (stearate), devenind astfel baza unui sapun/gel de fata. TEA ataca ochii si pielea, declansand reactii alergice iar DEA este un cunoscut agent cancerigen (afecteaza mai ales ficatul si rinichii). Desi interzise in Europa datorita toxicitatii ridicate, aceste substante pot fi prezente in cosmeticele produse in alte continente.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.