Setari Cookie-uri

Cum sa interpretezi o lista de ingrediente cosmetice

Ordinea in care ingredientele apar pe o eticheta nu este haotica ci dimpotriva, are logica sa. Lista este deschisa, de obicei, de ingredientul prezent in cea mai mare concentratie, de obicei apa sau un ulei, care au rolul de a "purta" si dizolva agentii activi. Urmeaza ceilalti compusi chimici (emolientii, lubrifiantii, conservantii) care sunt listati intr-o ordine descrescatoare a cantitatii; ingredientele cu o concentratie mai mica de 1% pot fi listate in orice ordine, dupa cele aflate intr-o concentratie mai mare sau egala cu 1%. Insa, daca produsul functioneaza ca si tratament (cremele pentru eczeme, sampoanele anti-matreata), agentul activ (ingredientul principal) apare primul pe lista, ceea ce nu inseamna ca este prezent in cea mai mare cantitate.

*Silicone derived emollients (emolienti derivati din silicon: Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone) - blocheaza porii, nelasand pielea sa respire, ducand astfel la aparitia iritatiilor. Greu de eliminat, aceste substante sunt depozitate in ficat si in nodulii limfatici, fiind totodata asociate cu aparitia anumitor tumori.

*Sodium Hydroxide - nimic altceva decat soda caustica, folosita ca ingredient in pasta de dinti si in lotiuni care ajusteaza PH-ul. Are ca efecte nocive dermatita si creste sensibilitatea organismului fata de alte chimicale.

*TEA (Triethanolamine) Laureth Sulfate - substanta sintetica cu o aciditate ridicata, iritanta si coroziva pentru ochi si piele.

*Toluene Toluen - produs chimic foarte toxic, daunator si chiar fatal daca este ingurgitat, irita pielea, ochii si tractul respirator. Are efecte negative asupra rinichilor, ficatului, sistemului vascular si sitemului nervos.

Acestea sunt doar cateva din ingredientele toxice din produsele cosmetice pe care le folosim atat de frecvent. Daca o anumita substanta nu apare in aceasta lista, sfatul meu este sa o cautati pe google. Poate dura cateva minute pana va veti face o idee cu privire la respectivul ingredient dar acest gest va poate salva de numeroase neplaceri.

Surse:

1. Cosmetic, Toiletry& Fragrance Association (CTFA) - https://www.ctfa.org/
2. European Trade Association (COLIPA) - https://www.colipa.com/
3. Environmental Working Group (EWG) - https://www.ewg.org/
4. U.S. Food & Drug Administration (FDA) - https://www.fda.gov/
5. https://www.preventcancer.com/
6. https://www.google.co.uk/ & https://www.wikipedia.org/


Un articol de Elena Loghin

Este interzisa reproducerea articolului fara acordul autorului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.