Setari Cookie-uri

Cum sa interpretezi o lista de ingrediente cosmetice

Ordinea in care ingredientele apar pe o eticheta nu este haotica ci dimpotriva, are logica sa. Lista este deschisa, de obicei, de ingredientul prezent in cea mai mare concentratie, de obicei apa sau un ulei, care au rolul de a "purta" si dizolva agentii activi. Urmeaza ceilalti compusi chimici (emolientii, lubrifiantii, conservantii) care sunt listati intr-o ordine descrescatoare a cantitatii; ingredientele cu o concentratie mai mica de 1% pot fi listate in orice ordine, dupa cele aflate intr-o concentratie mai mare sau egala cu 1%. Insa, daca produsul functioneaza ca si tratament (cremele pentru eczeme, sampoanele anti-matreata), agentul activ (ingredientul principal) apare primul pe lista, ceea ce nu inseamna ca este prezent in cea mai mare cantitate.

*Diazolidinyl urea - contine formaldehyde, un cancerigen cunoscut. Substanta in sine este foarte iritanta, poate cauza dermatita si reactii alergice.

*FD&C Colour Pigments (colorantii sintetici din mancare, medicamente si cosmetice) - culori sintetice obinute din tar ce contin saruri de metale grele. Testele de laborator au dovedit ca majoritatea acestor pigmenti sunt cancerigeni.

*Formaldehyde Formaldehida- agent cancerigen, foarte toxic si iritant. Ataca ochii, nasul si gatul (membranele mucoase).

*Imidazolidinyl urea - cunoscut ca si Germall 115, elibereaza formaldehyde in produsele cosmetice, la temperaturi de peste 10 grade Celsius.

*Methylisothiazolinone and Methylchloroisothiazolinone - cauzeaza reactii alergice.

*Mineral Oil (a nu se confunda cu mineralele) - derivat al petrolatum-ului. Acopera pielea cu un strat ca de "celofan", impiedicand oxigenarea sa ceea ce duce la aparitia acneei. Incetineste regenerarea celulelor si a functiilor pielii promovand astfel imbatranirea prematura. Orice derivat al acestui produs poate fi contaminat cu PAH (Polycyclic Aromatic Hydrocarbon)-agenti cancerigeni. Din familia petrolatumului mai fac parte: liquidum paraffinum (un fel elegant de a spune mineral oil), paraffin oil si paraffin wax. Atentie cu petroleum jelly- acest ingredient a fost interzis in cosmeticele fabricate in UE inca din 2004, datorita contaminarii ridicate cu agenti cancerigeni.

*Parabens (methyl, propyl, butyl, si ethyl) - conservanti chimici prezenti in majoritatea produselor cosmetice, desi este foarte cunoscut faptul ca sunt foarte toxici.

Ingrijorator este faptul ca parabenii au capacitatea de a "mima" hormonul feminin estrogen, fiind asociati cu aparitia tumorilor mamare.

*Polyethylene Glycol Propiletlenglicol (PEG, PEG-20 etc) - un potential ingredient cancerigen, care modifica si reduce nivelul de hidratare naturala a pielii. Promoveaza imbatranirea prematura si creste sensibilitatea fata de microorganismele daunatoare.

*Propylene/Butylene Glycol Propilbutilenglicol - derivat al petroleum-ului,foarte toxic, folosit in industria cosmetica pentru a facilita producerea extractelor din plante. Slabeste structura celulelor si a proteinelor. Desi este atat de daunator incat Agentia de Protectia Mediului din SUA recomanda celor care manevreaza substanta evitarea contactului cu pielea, acest compus chimic este prezent in foarte multe produse cosmetice(mai ales deodorantele solide), in cantitati destul de mari pentru a avea efecte negative serioase (asupra ochilor, creierului, ficatului, rinichilor si sistemului vascular).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.