Setari Cookie-uri

1 din 3 oameni sunt infectati cu virusul hepatitei B

Hepatita B este o infectie virala cu potential letal care afecteaza ficatul.

Hepatita B este o infecie viral cu potenial letal care afecteaz ficatul. Virusul hepatitei B (VHB) poate cauza complicaii de lung durat care pot conduce la leziuni ireversibile ale ficatului (ciroz), cancer hepatic sau insuficien hepatic. Nu exist un remediu curativ pentru hepatita B, dar vaccinarea poate ajuta in prevenirea infeciei.

Hepatita B este cea mai comun i grav form de infecie a ficatului in intreaga lume . Virusul hepatitei B poate fi transmis direct prin contactul cu sange infectat, prin sex neprotejat sau prin injectarea intravenoas a drogurilor cu ace nesterilizate. Hepatita B este de 100 de ori mai infecioas decat virusul imunodeficientei umane (HIV).

Virusul hepatitei B (VHB) este o ameninare serioas pentru sntatea global, cu atat mai mult cu cat 2 miliarde de oameni din intreaga lume (1 din trei oameni) sunt infectai cu acest virus. In ciuda disponibilitii vaccinului care previne infectarea cu VHB, 300-400 de milioane de oameni sufer de infecie cronic cu virusul VHB, care este dificil de depistat fr efectuarea unei analize de sange.1 Infecia cu virusul hepatitei B reprezint a zecea cauz de mortalitate in lume. Aproape 1.2 milioane de oameni au murit numai anul trecut in urma complicaiilor provocate de hepatita B. Hepatita cronic B este cauza a 80% dintre cazurile de cancer hepatic.

Cu cat infecia apare mai devreme in cursul vieii cu atat crete probabilitatea ca aceasta s se cronicizeze i s duc la apariia cirozei sau a cancerului hepatic.


Care sunt simptomele?

Hepatita B este dificil de depistat, de fapt 40 % dintre adulii infectai nu prezint nici un simptom pan la momentul cand infecia devine cronic. 3 Dac o persoan prezint simptome, acestea pot aprea sub forma simptomelor unei gripe, prin inglbenirea ochilor i a pielii (icter), oboseal, dureri abdominale, lipsa poftei de mancare, cefalee, grea,vrsturi i dureri ale articulaiilor.

Cum este diagnosticat?


Exist mai multe teste la indemana medicului pentru a evalua afeciunile ficatului sau posibilele viitoare complicaii ale hepatitei B. Acestea includ o serie de analize de sange, de imagistic a ficatului sau biopsia hepatic.

Cum progreseaz boala?
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.