Setari Cookie-uri

1 din 3 oameni sunt infectati cu virusul hepatitei B

Hepatita B este o infectie virala cu potential letal care afecteaza ficatul.

Perioada intre expunerea la hepatita B i apariia primelor simptome variaz intre 45 i 180 de zile; aceasta fiind urmat de faza “infeciei acute”.3 Dac virusul rmane in organismul uman mai mult de ase luni, fr tratament, boala intr in faza de “infecie cronic”.

Persoanele cu hepatit cronic B sunt expuse unui risc crescut de dezvoltare a complicaiilor bolii hepatice. In medie, cel puin 15 - 25 % dintre pacienii cu hepatit cronic B vor muri din cauza unei complicaii asociate bolii hepatice.4

Cine este afectat?

Oricine poate contracta hepatita B, totui persoanele nevaccinate sunt expuse unui risc crescut de contactare a bolii. Exist unele regiuni ale lumii precum Africa, Asia cat i sudul i estul Europei, unde prevalena VHB este peste media global. Persoanele care folosesc in comun ace nesterilizate sau care au parteneri sexuali multipli cu istoric de infecii cu transmitere sexual sunt, de asemenea, supuse unui risc mare. Intre cei expui celui mai mare risc de infectare sunt personalul medical i copiii ale cror mame sunt infectate cu VHB.

Cum se trateaz hepatita B?

Exist mai multe opiuni de tratament al hepatitei cronice B. Cele mai comune tipuri de tratament sunt medicamentele antivirale. Tratamentul antiviral precoce poate ajuta la incetinirea progresiei bolii hepatice la persoanele cu infecie cronic. Cantitatea de virui de hepatit B in sange este cunoscut ca incrctur viral. Studii recente au susinut ipoteza unei asocieri intre incrctura viral i riscul dezvoltrii cirozei i a cancerului hepatic .

Problema majoritii antiviralelor este c pacienii pot dezvolta rezisten la tratament, sczand astfel eficiena acestuia in tratarea virusului i in controlul incrcturii virale.

Tratamentele mai recente par a crea mai puine complicaii i provoac o rezisten mai sczut la tratament . Unele dintre tratamentele mai noi i-au demonstrat, de asemenea, capacitatea de a reduce i mai mult replicarea viral printr-o varietate de mecanisme care pot menine cu succes o incrctur viral sczut.

Cum arat viitorul in acest domeniu?

Din 1991, Organizaia Mondial a Sntii a fcut un apel ctre toate rile s introduc in programele naionale pentru imunizare gratuit vaccinul pentru prevenirea hepatitei B. Multe ri au inclus deja vaccinul pentru hepatita B in bugetele lor i un numr din ce in ce mai mare de ri faciliteaz accesul pacienilor infectai la tratament adecvat . In cele din urm, medicamentele de ultim generaie i noile descoperiri ale tiinei ar putea s ne aduc mai aproape de eradicarea HB i meninerea sub control a acesteia.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.