Setari Cookie-uri

Sa ne spalam bine mainile!

Printre atatea boli infectioase care circula in randul populatiei m-am oprit asupra uneia ce dateaza de mult timp si care se intalneste destul de des in sectiile de boli infectioase. Ma refer la hepatita A.

Printre atatea boli infectioase care circula in randul populatiei m-am oprit asupra uneia ce dateaza de mult timp si care se intalneste destul de des in sectiile de boli infectioase. Ma refer la hepatita A.

Cunoscuta sub denumirea de “boala mainilor murdare”, hepatita A este o afectiune contagioasa declansata de patrunderea in organism a virusului hepatitic A.

Cum ne infectam?


Acest virus este cel mai rezistent din clasa sa, a virusurilor hepatitice, si este intalnit in mediul inconjurator: in apa, pe alimente etc. El provine din fecalele celor infectati prin contaminare directa sau indirecta, transmitandu-se fecalo-oral, adica se elimina prin fecale si infecteaza prin ingestie.

Modalitatile de infectare sunt multiple si am sa exemplific cateva des intalnite in viata de zi cu zi ori in excursii. Spre exemplu, beti numai apa despre care siti sigur ca este potabila, eventual apa imbuteliata. Obiceiul de a da mana cu un cunoscut, intalnit mai mult in randul barbatilor, nu este unul foarte sanatos. Spre exemplu mancati, ati intins o mana in semn de salut si va continuati masa. Ei bine, daca prietenul vostru avea pe mana prezent virusul hepatitei A, voi v-ati contaminat cu siguranta.

Un alt exemplu este cel al transportului in comun. Pe barele din masini pun toti oamenii mana, curati ori nu. Tocmai de aceea este bine sa puratati la voi un gel dezinfectant pe care sa il folositi ori de cate ori doriti sa mancati (aici fac aviz si la cei ce mananca pe strada, va dezinfectati cu gelul si puteti manca linistiti).

In excursii beti apa numai din locurile indicate ori apa imbuteliata si incercati sa popositi in locuri curate, unde nu sunt gunoaie imprastiate peste tot. Spalati toate fructele si legumele inainte de a le consuma. Daca totusi nu aveti de unde sa beti apa despre care stiti sigur ca nu este contaminata, atunci ar trebui sa o fierbeti timp de cinci minute, perioada in care virusul hepatitei A este distrus.

Acest virus se considera ca nu se transmite sexual, in schimb pe cale parenterala da (prin sange, ace nesterile, transfuzii etc.).

Simptomatologie


Dupa o perioada de incubatie ce dureaza 15-30 de zile in medie (minim 7 zile, maxim 50 de zile) incep sa apara simptomele tipice acestei infectii:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.