Setari Cookie-uri

Sa ne spalam bine mainile!

Printre atatea boli infectioase care circula in randul populatiei m-am oprit asupra uneia ce dateaza de mult timp si care se intalneste destul de des in sectiile de boli infectioase. Ma refer la hepatita A.

  • oboseala si stare astenica;
  • lipsa poftei de mancare;
  • dureri de cap;
  • varsaturi;
  • febra;
  • sangerari nazale ori sangerari la lezari minore ale pielii;
  • mai tarziu apare starea de icter, cand mucoasele se ingalbenesc (la nivelul ochilor, mucoasei bucale) si pielea de asemenea, urina devine inchisa la culoare iar fecalele au o nuanta galbuie.

Nu este obligatoriu ca aceste simptome sa se manifeste in totalitate, unele persoane au o simptomatologie mai discreta, altele mai pronuntata etc.

Cum evolueaza aceasta hepatita?


In general hepatita A este vindecabila, insa, intr-un mic procent poate fi atat de grava incat sa culmineze cu decesul persoanei infectate. Nu s-au semnalat infectii cronice cu virusul hepatitic A, insa au fost descrise in literatura de specialitate cazuri de recidiva a bolii.

Dupa patrunderea virusului in organism pe cale digestiva, adica este inghitit odata cu alimentele ori cu apa consumata, acesta este absorbit la nivelul intestinului subtire si trece in sange. Cum primul filtru, primul organ in care ajunge sangele de la nivelul intestinului subtire este ficatul, evident ca acest virus se va opri aici.

El patrunde la nivelul celulelor hepatice (hepatocite), le opreste acestora activitatea si preia el metabolismul celular astfel incat sa foloseasca toate resursele nutritionale si energetice ale celulei in scopul inmultirii sale. Urmeaza o perioada in care virusul se inmulteste si trece apoi in sucul biliar. De aici se elimina odata cu bila in intestin si mai departe prin fecale.

Dupa perioada de incubatie ce tine in medie 15-30 de zile urmeaza perioada preicterica ce dureaza aproximativ o saptamana. Simptomatologia in aceasta perioada se manifesta prin: greata, varsaturi, astenie, cefalee, disconfort, mialgii (dureri musculare), artralgii (dureri articulare), ameteli, insomnie, prurit cutanat (mancarimi de piele), febra (37º - 39º C), deseori se confunda cu o toxiinfectie alimentara.

Mai apoi urmeaza perioada icterica, atunci cand simptomatologia de mai sus se remite treptat, insa tegumentele si mucoasele incep sa se coloreze in galben. Aceasta perioada dureaza 1-2 saptamani, iar daca se prelungeste reprezinta semn de gravitate.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.