Setari Cookie-uri

Sa ne spalam bine mainile!

Printre atatea boli infectioase care circula in randul populatiei m-am oprit asupra uneia ce dateaza de mult timp si care se intalneste destul de des in sectiile de boli infectioase. Ma refer la hepatita A.

In general hepatita A este vindecabila, insa exista si o forma grava, forma fulminanta, in care afectarea ficatului este foarte mare, sunt distruse prea multe celule iar pacinetul nu se mai poate recupera, intra in coma hepatica si evolutia este spre deces. La multi bolnavi se observa hemoragii la locul injectiilor, epistaxis (hemoragie nazala), varsaturi de aspect „zat de cafea” (varsaturi ce se datoreaza hemoragiilor gastrice sau din prima portiune a duodenului si intestinului subtire).

Diagnostic


Diagnosticarea acestei afectiuni se face prin evidentierea in sangele pacientului a anticorpilor de faza acuta impotriva virusului hepatitic A. Acesti anticorpi de faza acuta sau IgM sunt anticorpi care se secreta in primele doua saptamani de la infectare si sunt nespecifici. Dupa aceasta perioada incep sa fie secretati anticorpii specifici impotriva virusului hepatitic A ce au o afinitate foarte mare pentru acest virus. Acesti anticorpi sunt specifici si se mai numesc IgG (imunoglobuline G). Prin aceste informatii am vrut sa atrag atentia ca prezenta anticorpilor impotriva virusului hepatitic A nu inseamna ca acea persoana este infectata in acel moment decat daca acei anticorpi sunt IgM. Daca sunt IgG inseamna ca acea peroasa ori a suferit de curand infectia, ori aceasta s-a produs cu mai mult timp in urma si s-a vindecat, dar a ramas imunitatea impotriva virusului, caci acesti IgG traiesc in sangele uman toata viata. Deci ei pot fi depistati la un adult care in copilarie a avut hepatita A.

Cum ne tratam?


Inainte de toate pacientul este izolat de celelalte persoane pentru a nu le infecta si pe acestea. Consumul de alcool este interzis, la fel si medicamentele hepatotoxice, scopul este de a contribui la diminuarea intoxicatiei, scaderea solicitarii functionale a ficatului si prevenirea distrugerii hepatocitelor.

In general terapia este nespecifica, simptomatica, in sensul ca se incearca refacerea ficatului, mentinerea functiei renale prin consumul a cel putin 2 litri de lichide pe zi, aceasta suplimentar alimentatie. De asemenea se urmareste scaderea febrei, a durerilor, reducerea caracterului de intoxicatie a ficatului etc. In formele mai grave de hepatita este obligatoriu repausul la pat.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.