Setari Cookie-uri

Boala tot mai frecventa din jurul nostru

Cu ocazia Zilei Mondiale de lupta impotriva tuberculozei (24 martie), timp de un an in Romania se vor organiza caravane de informare cu privire la aceasta boala.

Cu ocazia Zilei Mondiale de lupta impotriva tuberculozei (24 martie), timp de un an in Romania se vor organiza caravane de informare cu privire la aceasta boala.

Deloc de neglijat incidenta acestei boli in tara noastra depaseste tarile europene, astfel ca dorim sa va informam cu privire la aceasta afectiune destul de grava si care afecteaza deopotriva copiii si adultii.

Incidenta acestei boli in Romanaia depastete, cum am spus mai sus, media tarilor europene, iar in Bacau incidenta tuberculozei depaseste media pe tara. Sunt afectati atat adultii cat si copiii, anul trecut 12 copii fiind diagnosticati cu aceasta boala si in jur de 800 de adulti. La nivel mondial se estimeaza aproximativ 2 miliarde de purtatori. Este important sa stiti despre aceasta boala si sa ii cunoasteti simptomatologia, caci depistata precoce si in afara aparitiei complicatiilor aceasta boala se poate vindeca complet lasand sechele minime.

Ce este tuberculoza?


Tuberculoza este o infectie produsa de o bacterie numita Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch). Aceasta inefectie afecteaza in general plamanii dar se poate manifesta si la nivelul altor organe, mai ales la nivelul sistemului osos si creier.

Trebuie sa va precizez ca termenii de “infectie” si cel de “boala” sunt diferiti. Infectia cu aceasta bacterie inseamna ca ea a patruns in organism dar nu neaparat a determinat boala. Aceasta infectie poate fi in stare latenta, cand pacientul nu are nici un fel de simptome, dar este purtator (el inca nu transmite mai departe infectia decat daca tuberculoza devine activa). Acestui pacient oricand i se poate declansa boala – tuberculoza activa, atunci cand prezinta simptomatologie si de asemenea potential infectant pentru persoanele din jur.

In general tuberculoza afecteaza oamenii cu un sistem imunitar scazut, pe cei ce traiesc in medii umede, pe cei defavorizati, care nu se pot hrani suficient de bine, pe cei care lucreaza numai in aer liber (santiere), copii sub 3 ani si batranii precum si persoanele cu diverse boli ce scad mult imunitatea (spre exemplu HIV/SIDA).

Cum ne infectam?


Este de ajuns sa ne aflam in preajma unei persoane infectate. Aceasta tuseste sau stranuta (canta sau rade, asa expira mai mult aer infectat) si imprastie in aer bacteriile respective, pe care noi mai apoi le inspiram. Uneori boala poate fi transmisa si de vitele infectate prin consumarea laptelui nefiert sau nepasteurizat. Perioada de incubatie este intre 4 si 12 saptamani.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.