Setari Cookie-uri

Boala tot mai frecventa din jurul nostru

Cu ocazia Zilei Mondiale de lupta impotriva tuberculozei (24 martie), timp de un an in Romania se vor organiza caravane de informare cu privire la aceasta boala.

Care sunt simptomele tuberculozei?


Simptomatologia difera de la forma latenta in care este absenta la forma activa a tuberculozei unde semnele si simptomele isi fac aparitia. Simptomatologia depinde foarte mult de organul afectat de tuberculoza, cel mai adesea plamanul, dar sunt si cazuri de tuberculoza la nivelul altor organe (extrapulmonar), cand simptomatologia insoteste insuficienta functionala a acelui organ. Uneori tuberculoza poate fi confundata cu alte patologii pulmonare sau de organ si trebuie facut diagnosticul diferential.

Simptomele tuberculozei active cu localizare pulmonara


Aceste simptome apar treptat pe o perioada de saptamani sau luni, putand exista si simptome usoare aproape insesizabile de bolnav.

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Tahicardie (ritmul rapid al batailor inimii)
  • marirea in volum a gatului datorita afectarii ganglionilor limfatici de la acest nivel
  • tuse cu mucus gros, in care uneori se poate vedea si sange, aceasta tuse durand cu aproximatie doua saptamani
  • transpiratii abundente nocturne
  • febra si frisoane mai ales in timpul somnului
  • stare de oboseala si epuizarea fortei fizice
  • inapetenta si pierdere in greutate fara motive evidente
  • dureri in piept etc.

La copii mici TBC-ul se poate manifesta doar prin oprirea cresterii.

In lipsa tratamentului, tuberculoza activa poate produce leziuni serioase, putand forma un fel de pungi de puroi cu continut cazeos (branzos, specific tuberculozei) care se pot suprainfecta cu alte tipuri de bacterii, fiind mult mai greu de tratat (de multe ori aceste pungi de puroi se evidentiaza abia dupa suprainfectare, caci astfel devin simptomatice, pungile de puroi tuberculos nu au acele caractere infectioase ca tumefiere, inrosire, durere, cresterea emperaturii locale etc, tocmai din acest motiv se mai numesc si abcese reci). Se pot forma, tot ca si complicatii, fistule (comunicari) intre cai aeriene apropiate sau intre plaman si pleura (bronho-pleurale) etc. Aceste abcese pot astupa caile aeriene si produc insuficienta respiratorie si lista complicatiilor poate continua. Din pacate, de cele mai multe ori, dupa tratarea complicatiilor raman sechele ce vor persista toata viata.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.