Setari Cookie-uri

Boala tot mai frecventa din jurul nostru

Cu ocazia Zilei Mondiale de lupta impotriva tuberculozei (24 martie), timp de un an in Romania se vor organiza caravane de informare cu privire la aceasta boala.

Vreau sa insist asupra unui aspect al tratamentului care de cele mai multe ori nu este luat in seama de catre pacienti, agravand extrem de mult situatia nu numai a lor ca pacienti, ci si a celor caroroa ar putea sa le transmita mai departe infectia. Iata despre ce este vorba: aceste bacterii (ca toate bacteriile de altfel) trebuie sa primeasca in mod constant doze de medicament care sa le infraneze activitatea si sa le distruga. Daca se intampla ca unele din doze sa fie intarziate, aceste bacterii pot capata REZISTENTA! Oricum sunt restranse tratamentele pentru tuberculoza, daca se intampla ca pacinetii sa nu respecte schema de medicamentatie si bacteriile devin rezistente si la acele tratamente, situatia poate deveni atat de grava incat sa nu mai existe tratament pentru acele bacterii rezistente (si s-au raportat destule cazuri de acest gen). Pacientul poate da infectia mai departe si astfel sa apara o epidemie puternica si... ucigasa. Au fost astfel de cazuri care cu greu au reusit sa fie izolate si in zilele noastre continua sa apara. Tocmai din acest motiv schema de tratament cu antibiotice nu numai pentru tuberculoza ci pentru orice boala trebuie urmata cu sfintenie. Spre exemplu infectiile genitale la femei care s-au cronicizat, deci nu mai raspund la tratamente, sunt din ce in ce mai numeroase, iar cauza este aceeasi: nerespectarea schemei de tratament.

Cea mai buna metoda de protectie a copiilor contra tuberculozei este imunizarea cu vaccinul BCG.

Exemple de medicamente antituberculinice pot fi: Izoniazida, Rifampicina, Pirazinamida, Etambutol, Streptomicina (STM), Rifampicina, Cicloserina (Seromicina), Capreomicina (Capastat Sulfat). Schema de tratament pentru tuberculoza este cimplicata si depinde de gradul de infectivitate, de forma activa sau pasiva, de afectarea si a altor organe etc, fiind particularizata fiecarui pacinent in parte. Durata medie a tratamentului este intre 6 si 9 luni.

Teste efectuate in timpul tratamentului tuberculozei


Se testeaza sputa destul de des, aproximativ o data pe luna pentru ca medicul sa se asigure de eficacitatea tratamentului. La sfarsitul tratamentului se poate face o radiografie pentru a o compara eventual cu una viitoare, astfel pot fi identificate evolutii. Se mai pot face teste care sa investigheze daca tuberculoza nu a afectat alte organe: teste hepatice, oftalmologice (in special daca se administreaza ethambutol), teste acustice (in special daca se administreaza streptomicina).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.