Setari Cookie-uri

Boala tot mai frecventa din jurul nostru

Cu ocazia Zilei Mondiale de lupta impotriva tuberculozei (24 martie), timp de un an in Romania se vor organiza caravane de informare cu privire la aceasta boala.

Cum punem diagnosticul?


In cazul prezentei simptomatologiei trebuie sa va prezentati cat mai rapid la medic.

Mai intai medicul discuta cu pacientul istoricul bolii (anamneza), discutand despre simptome, momentul aparitiei, intensitate, pusee, mediu de lucru, mod de deplasare etc. In general pentru a diagnostica prezenta bacilului Koch se fac prelevari de sputa (mucusul eliminat prin tuse) si se trimite la laborator unde se vor face culturi din sputa. Daca este prezent bacilul, acesta va creste pe mediul de cultura. Din pacate aceasta bacterie creste greu si rezultatele apar cu intarziere, dupa o saptamana sau chiar mai mult. Daca bacilul a crescut pe mediilde de cultura in colonii, peste acestea se vor pune discuri de antibiotice pentru a vedea ce antibiotic distruge primul colonia, apoi al doilea antibiotic care distruge colonia bacteriana etc. Aceasta este antibiograma si stabileste care sunt medicamentele la care germenul este cel mai sensibil, pentru a se putea instaura un tratament exact cu acele substante. Se mai poate face testul la tuberculina (testarea cutanata prin injectarea la nivelul pielii a tuberculinei, aceasta putand determina sau nu o reactie locala). Pentru a se determina unele leziuni pulmonare se poate face si radiografie pulmonara.

Exista si alte teste pentru a pune in evidenta infectia TBC si care se pot folosi si in cazul tuberculozei latente, cum ar fi QuantiFERON-TB Gold. Acesta este un test de sange mult mai accesibil, mai rapid si mai sigur decat testul cutanat la tuberculina.

Daca se suspecteaza prezenta tuberculozei extrapulmonare, testul la tuberculina pozitiv sau alte teste de depistare a tuberculozei pozitive, se vor face testari si pentru organul respctiv. Testele sunt foarte variate in functie de organul afectat, tipul afectarii, gradul leziunilor, posibilitatea de acces etc. Astfel ca nu voi intra in detalii, exemplele find foarte numeroase.


Cum tratam tuberculoza?


Tuberculoza este deci o boala grava, iar tratamentul sau este de lunga durata si necesita multa rabdare atat din partea medicului cat si a pacientului, necesita administrarea mai multor medicamente antituberculoase si schema de tratament trebuie respecatata cu strictete timp de cel putin sase luni.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.