Setari Cookie-uri

Afla totul despre hepatita din jurul tau

Ficatul este unul dintre organele cele mai mari şi mai importante din organism fiind activ implicat ţntr-o mare varietate de procese vitale. Din păcate, complicaţiile bolii hepatice implică ţn general simptome vagi sau niciun simptom, rămÔnÔnd adesea nedepistate mai mulţi ani la rÔnd. Bolile hepatice, cum este Hepatita B, pot afecta semnificativ capacitatea de supravieţuire a organismului şi pot duce, ţn cele din urmă, la complicaţii grave cum ar fi cancer hepatic, insuficienţă hepatică şi, ţn final, deces.

Ficatul este unul dintre organele cele mai mari şi mai importante din organism fiind activ implicat într-o mare varietate de procese vitale. Din păcate, complicaţiile bolii hepatice implică în general simptome vagi sau niciun simptom, rămânând adesea nedepistate mai mulţi ani la rând. Bolile hepatice, cum este Hepatita B, pot afecta semnificativ capacitatea de supravieţuire a organismului şi pot duce, în cele din urmă, la complicaţii grave cum ar fi cancer hepatic, insuficienţă hepatică şi, în final, deces.

Ce rol are ficatul?

Ficatul susţine funcţiile vitale ale organismului. Fiind cel mai mare organ solid din corp, ficatul este format din milioane de celule hepatice, denumite hepatocite, şi la adulţi are o greutate de aproximativ 1,3 - 1,8 kg. Ficatul funcţionează ca parte a sistemului digestiv, asigurând energia, filtrarea şi capacitatea de stocare a organismului. Aproape toată cantitatea de sânge din organism trece prin ficat care sintetizează nutrienţii şi alte substanţe necesare astfel încât organismul să le poată folosi sau elimina mai uşor. Cele mai importante funcţii ale ficatului includ:
• Producerea bilei, substanţă chimică folosită în digestia alimentelor
• Stocarea a peste jumătate din rezervele de agenţi anti-bacterieni din organism care combat infecţiile3
• Filtrarea şi îndepărtarea resturilor organice, medicamentelor şi substanţelor toxice din sânge
• Producerea proteinelor care asigură coagularea sângelui ,oprind astfel sângerarea cauzată de tăieturi sau răni4
• Controlul nivelului de colesterol din sânge 4
• Stocarea rezervelor de vitamine şi minerale 4

Citește și:

Care sunt cauzele infecţiilor hepatice?

Deşi există multe tulburări ale ficatului – provocate de viruşi, boli genetice, obezitate sau consum excesiv de alcool – Hepatita B este una dintre cele mai frecvente infecţii ale ficatului. Hepatita B este cauzată de virusul hepatitic B (VHB). Peste două miliarde de oameni din întreaga lume au fost diagnosticaţi pe bază de dovezi care atestă că au prezentat în trecut această infecţie. În multe cazuri, infecţia acută se vindecă spontan fără complicaţii pe termen lung. Totuşi, poate evolua către o afecţiune cronică sau pe întrega durată a vieţii pentru care nu există vindecare. În timp ce prevalenţa hepatitei cronice diferă în funcţie de modul de transmitere şi de vârsta persoanelor în momentul dobândirii infecţiei, în jur de 10 % din cazurile de infecţie acută întâlnite la adulţi vor evolua către infecţii cronice.6 În jur de 400 milioane de oameni din întreaga lume suferă de hepatită cronică B.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Septembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.