Setari Cookie-uri

Afla totul despre hepatita din jurul tau

Ficatul este unul dintre organele cele mai mari şi mai importante din organism fiind activ implicat ntr-o mare varietate de procese vitale. Din păcate, complicaţiile bolii hepatice implică n general simptome vagi sau niciun simptom, rămnnd adesea nedepistate mai mulţi ani la rnd. Bolile hepatice, cum este Hepatita B, pot afecta semnificativ capacitatea de supravieţuire a organismului şi pot duce, n cele din urmă, la complicaţii grave cum ar fi cancer hepatic, insuficienţă hepatică şi, n final, deces.

Cum se transmite hepatita B?

Virusul Hepatitie B (VHB) se transmite interuman prin contact cu sângele infectat sau cu secreţiile organismului. Modul cel mai frecvent de transmitere diferă în funcţie de regiunea geografică. În Europa de Vest, virusul este transmis pe cale sexuală de la o persoană infectată dar şi prin folosirea în comun a aceloraşi ace şi seringi. În schimb, în Asia şi în Orientul Mijlociu, VHB este cel mai adesea transmis de la mamă la copil şi în comunităţile de copii. Alte căi frecvente de transmitere includ folosirea în comun cu persoanele infectate a obiectelor de igienă personală, cum ar fi periuţa de dinţi sau aparatul de ras, precum şi utilizarea echipamentelor nesterile pentru piercing corporal şi tatuaje. Mamele infectate pot transmite virusul copiilor lor în timpul naşterii, dar şi personalul medical care a intrat în contact cu sângele infectat prin înţeparea accidentală cu ace este, de asemenea, expus riscului de infecţie.

Citește și:

Cum răspunde ficatul infecţiei?

Orice infecţie hepatică va duce la inflamaţia ficatului şi afectarea capacităţii sale de a-şi îndeplini funcţiile vitale. Complicaţiile pot fii asociate cu o capacitate scăzută a organismului de a lupta împotriva infecţiilor, ducând la formarea unui ţesut cicatrizat moale spre moderat, cunoscut sub numele de fibroză şi a unui ţesut cicatrizat nodular, cunoscut sub numele de ciroză. Este foarte important de ştiut că adeseori bolile hepatice nu prezintă semne sau simptome specifice, iar complicaţiile hepatice pot rămâne nediagnosticate mulţi ani.

Vizionare placuta


Kudika
24 Septembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.