Setari Cookie-uri

Afla totul despre hepatita din jurul tau

Ficatul este unul dintre organele cele mai mari şi mai importante din organism fiind activ implicat ntr-o mare varietate de procese vitale. Din păcate, complicaţiile bolii hepatice implică n general simptome vagi sau niciun simptom, rămnnd adesea nedepistate mai mulţi ani la rnd. Bolile hepatice, cum este Hepatita B, pot afecta semnificativ capacitatea de supravieţuire a organismului şi pot duce, n cele din urmă, la complicaţii grave cum ar fi cancer hepatic, insuficienţă hepatică şi, n final, deces.

Care sunt consecinţele asupra sănătăţii ale unui ficat infectat cu VHB?

Cele mai multe dintre persoanele care suferă de hepatita B nu prezintă semne sau simptome specifice, dar sunt supuse unui risc foarte mare de a dezvolta ciroză sau cancer hepatic. De fapt, 15-25 % dintre acestea mor din cauza complicaţiilor bolii hepatice cauzate de VHB.8 Ciroza, înlocuirea ţesutului normal al ficatului cu ţesut conjunctiv cicatrizat, se dezvoltă în câţiva ani din cauza leziunilor sau infecţiei pre-existente a ficatului. În cele din urmă, ciroza duce la insuficienţă hepatică din cauza faptului că ţesutul hepatic afectat moare, iar capacitatea ficatului de a funcţiona se micşorează.

Citește și:

Pe lângă ciroză, hepatita B este responsabilă de 80 % din cazurile de cancer hepatic care este aproape întotdeauna mortal. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că hepatita B este a zecea cauză de mortalitate din întreaga lume.

Care sunt cele mai bune metode de prevenire a răspândirii hepatitei B?

Vaccinarea este principalul mod de prevenire a hepatitei B. Vaccinul este eficient doar în cazul indivizilor care nu au fost infectaţi anterior cu acest virus. În România, Programul Naţional de Imunizare Împotriva Hepatitei B funcţionează din anul 1994. Astfel, în cadrul acestui program, toţi copiii sunt vaccinaţi împotriva hepatitei B în primele zile de la naştere. Pentru adulţi, există vaccinuri disponibile în farmacii, contra-cost. Toţi indivizii care pot fi expuşi riscului de a contracta hepatita B trebuie să meargă la medic pentru că un simplu test de sânge va putea diagnostica hepatita B. Depistarea infecţiei cu VHB este importantă nu numai din cauza consecinţelor asupra sănătăţii individului, dar şi pentru că persoanele infectate pot răspândi boala întrucât nu ştiu că o au în organism. În cele din urmă, prevenirea răspândirii hepatitei B necesită înţelegerea factorilor de risc şi evitarea situaţiilor care pot duce la expunerea la virus.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Septembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.