Daca primavara, vara si toamna culegem plante medicinale, iarna le folosim pe cele uscate. Plantele medicinale trebuie culese in anumite momente ale anului, de la acestea putandu-se folosi frunzele, florile, semintele sau chiar radacina.

Va propunem sa descoperiti care sunt cele mai folosite si eficiente plante medicinale de pe meleagurile noastre, la indemana oricui, plante care cresc salbatice pe marginea drumurilor sau in paduri. In dreptul fiecarei plante, veti gasi o descriere privind beneficiile acesteia pentru sanatate, putand alege astfel care sunt acele plante potrivite pentru voi si cei dragi.

Desigur, tara noastra ne ofera mult mai multe plante medicinale, subiect demn de un tratat medicinal, dar despre beneficiile celor de mai jos nu ar strica sa afalati cateva informatii.

Plante medicinale romanesti: Macesul

Macesul creste peste tot, la campie sau pe dealuri, pe marginea drumului, in parcuri, astfel ca devine o planta accesbila oricui. De la maces, cel mai mult se folosesc fructele. Acestea se culeg toamna, ideal ar fi sa le culegeti inainte de bruma sau de ger.

Din macese puteti face pulbere (le deshiratati intial), ceaiuri sau chiar vin de macese – un adevarat medicament.

Semintele din macese vindeca afectiunile rinichilor si ale vezicii urinare, de aceea este indicat sa folositi macesele intregi.

Alte beneficii ale maceselor:

    refac tonusul vascular si regleaza tensiunea arteriala; cresc imunitatea prin continutul de vitamina C; sunt recomandate in starile infectioase, raceli, gripe, rinite etc.; detoxifica rinichii; mentin frumusetea din interior a pielii; trateaza tusea.

Foto: macese fructe, flori si planta , plante medicinale romanesti- shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: