Setari Cookie-uri

Anemia feripriva

Este un tip de anemie datorat unei cantitati insuficiente de fier in organism. Dar ce este de fapt anemia? Pentru a intelege ce este anemia, trebuie sa stiti care este rolul globulelor rosii in organism. Acestea sunt celule produse de maduva osoasa din oasele late (stern, oasele bazinului) si au rolul de a transporta oxigenul si dioxidul de carbon prin sange. Ele contin o substanta numita hemoglobina, in structura careia fierul are un rol important, care transporta oxigenul de la plamani la celulele organismului si dioxidul de carbon in sens invers, de la tesuturi la plamani.

Este un tip de anemie datorat unei cantitati insuficiente de fier in organism. Dar ce este de fapt anemia?
Pentru a intelege ce este anemia, trebuie sa stiti care este rolul globulelor rosii in organism. Acestea sunt celule produse de maduva osoasa din oasele late (stern, oasele bazinului) si au rolul de a transporta oxigenul si dioxidul de carbon prin sange. Ele contin o substanta numita hemoglobina, in structura careia fierul are un rol important, care transporta oxigenul de la plamani la celulele organismului si dioxidul de carbon in sens invers, de la tesuturi la plamani.

Anemia reprezinta o scadere a masei eritrocitare, adica a numarului de globule rosii, datorita unei productii insuficiente de globule rosii de catre maduva din oase, sau productiei unor globule rosii anormale. Atunci cand, din diferite motive, maduva hematogena fabrica celule rosii „defecte”, adica celule cu forma, dimensiuni sau structura anormala, acestea sunt distruse in splina si se produce anemia.

n cazul anemiei feriprive scaderea numarului de globule rosii se datoreaza lipsei unei cantitati suficiente de fier. Cele mai frecvente cauze ale carentei de fier din organism sunt:


  • Sangerarile menstruale abundente, motiv pentru care femeile fac mai frecvent anemie feripriva;

  • Diferite boli digestive in care apar hemoragii: ulcer, gastrita, hemoroizi, cancer, diverticulita, boala Crohn, rectocolita ulcerohemoragica; acestea sunt cauze de anemie pentru barbati si femeile intrate la menopauza;

  • Lipsa aportului adecvat de fier, datorita unei diete sarace in alimente care contin fier sau datorita unor necesitati crescute de fier, aportul fiind inadecvat cerintelor organismului, cum este cazul femeilor insarcinate, copiilor si adolescentilor;

  • Scaderea absorbtiei intestinale a fierului apare in cateva afectiuni ale aparatului digestiv precum aclorhidrie, enteropatie glutenica, sprue tropical, rezectii gastrice sau intestinale.

Care sunt simptomele anemiei feriprive?


In functie de cat de grava este anemia (numarul de globule rosii, cantitatea de hemoglobila), simptomele variaza de la o stare usoara de oboseala pana la unele mai serioase, precum sufocarea, ameteala. Iata cele mai importante manifestari ale unei anemii:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.