Setari Cookie-uri

Anemia feripriva

Este un tip de anemie datorat unei cantitati insuficiente de fier in organism. Dar ce este de fapt anemia? Pentru a intelege ce este anemia, trebuie sa stiti care este rolul globulelor rosii in organism. Acestea sunt celule produse de maduva osoasa din oasele late (stern, oasele bazinului) si au rolul de a transporta oxigenul si dioxidul de carbon prin sange. Ele contin o substanta numita hemoglobina, in structura careia fierul are un rol important, care transporta oxigenul de la plamani la celulele organismului si dioxidul de carbon in sens invers, de la tesuturi la plamani.

  • Slabiciune;

  • Oboseala, de la usoara fatigabilitate pana la oboseala la activitati cotidiene precum ingrijirea personala;

  • Dureri de cap usoare mergand pana la cefalee;

  • Tulburari psihice precum nervozitate, irascibilitate, lipsa de concentrare;

  • Alterarea apetitului, cu aparitia unei dorinte neobisnuite de a consuma alimente fara valoare nutritiva (pica);



In afara acestor simptome, mai pot aparea o serie de semne care va pot indica o anemie:


  • Culoarea pielii se poate modifica devenind mai palida, fapt ce ar trebui sa va atraga atentia;


  • Cresterea pulsului, inima va bate mai repede pentru a compensa scaderea numarului de globule rosii;

  • Unghiile de la maini si de la picioare devin mai friabile, isi pierd luciul si isi modifica forma;

  • Buzele crapate;

  • Limba netede si dureroasa;

  • Uneori bolnavii cu anemie feripriva pot avea sindromul picioarelor nelinistite – dureri la nivelul membrelor inferioare reduse prin miscarea picioarelor;

Anemia feripriva evolueaza incet, la inceput trecand neobservata pentru ca nu exista simptome sau sunt foarte vagi. Pe masura ce depozitele de fier ale organismului se epuizeaza, anemia se agraveaza iar semnele si simptomele se intensifica.

Dincolo de simptomele mai mult sau mai putin deranjante, anemia netratata se poate agrava ducand la alte probleme de sanatate. Complicatiile anemiei vizeaza inima, sarcina si cresterea si dezvoltarea copiilor. Probleme cardiace datorate anemiei constau in modificari de frecventa si de ritm care se pot doveni periculoase la persoanele care au si alte afectiuni ale cordului (mai ales la bolnavi coronarieni). Femeile insarcinate, afectate de anemie, au un risc mai mare de nastere prematura sau avort spontan.

Copiii cu anemie feripriva au frecvent tulburari de crestere, retard fizic si mintal, incidenta mai mare a infectiilor.

Cine poate face anemie feripriva?



  • In primul rand femeile care au menstruatie, sunt mult mai susceptibile pentru ca pierd regulat o cantitate importanta de fier, mai ales daca au o menstruatie abundenta; intrucat pierderile menstruale sunt mai importante la pubertate rezervele de fier ale adolescentelor pot fi usor epuizate daca acestea nu au un aport suficient de fier din alimentatie
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.