Setari Cookie-uri

Anemia feripriva

Este un tip de anemie datorat unei cantitati insuficiente de fier in organism. Dar ce este de fapt anemia? Pentru a intelege ce este anemia, trebuie sa stiti care este rolul globulelor rosii in organism. Acestea sunt celule produse de maduva osoasa din oasele late (stern, oasele bazinului) si au rolul de a transporta oxigenul si dioxidul de carbon prin sange. Ele contin o substanta numita hemoglobina, in structura careia fierul are un rol important, care transporta oxigenul de la plamani la celulele organismului si dioxidul de carbon in sens invers, de la tesuturi la plamani.


Atentie!
Suplimentele de fier trebuie luate doar la sfatul medicului, conform prescriptiei, pentru ca un exces de fier poate avea grave reactii adverse si poate creea alte probleme de sanatate.
Pentru o mai buna absorbtie a fierului din suplimente sau din dieta, se recomanda asocierea cu vitamina C si cu alimentatie bogata in aceasta vitamina (citrice, broccoli, varza).

Alaturi de tratarea anemiei, medicul trebuie sa desopere si cauza care a produs anemia. In functie de cauza anemiei feriprive, tratamentul mai poate asocia:


  • Contraceptive orale pentru controlul fluxului menstrual;

  • Antiacide si inhibitoare gastrice pentru tratarea ulcerelor peptice;

  • Chirurgie pentru tratarea unui polip, tumora a tractului digestiv sau fibrom


Ce se intampla daca luati prea mult fier?


Excesul de fier este deosebit de toxic pentru organism. Exista o categorie de persoane cu o predispozitie genetica de a inmagazina prea mult fier in organism, afectiune cunoscuta sub numele de hemocromatoza.

In afara acesteia, exista riscul unor reactii adverse grave la preparatele ce contin fier, daca nu sunt administrate conform indicatiilor medicale. Compusii orali care contin fier pot provoca greata, dureri abdominale, arsura retrosternala, diaree, constipatie. In cazul intoxicatiei acute cu fie, ce survine mai ales la copiii care ingereaza preparate cu fier in cantitate mare, simptomele constau in varsaturi cu sange, scaun negru (datorita sangelui digetrat), hipotensiune, insuficienta hepatica sau tulburari neurologice. Tratamentul consta in provocarea varsaturii, administrare de solutii de bicarbonat de sodiu si de substante care grabesc eliminarea fierului din organism.

In cazul preparatelor cu fier cu administrare injectabila exista riscul unor reactii alergice, mergand pana la soc anafilactic. De aceea, acest tip de administrare trebuie facuta sub supraveghere medicala.

Preventia


Preventia anemiei feriprive vizeaza mai degraba categoria de persoane care au anemie datorita unui aport insuficiet de fier din dieta, decat persoanelor care pierd fier pe diverse cai.
Fierul din produsele animale este cel mai bun: carnea rosie, ficat, galbenus de ou, lactate. Produsele de origine vegetala aduc si ele ceva fier, insa nu atat de mult si de usor absorbabil precum cele de origine animala.

Pentru a creste absorbtia fierului este indicat sa se consume alimente bogate in vitamina C: citrice, rosii, zarzavaturi cu frunze verzi.

In cazul femeilor insarcinate, medicul va testa nivelul de fier la prima vizita prenatala si va recomanda pastile prenatale care contin fier.


Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.