Setari Cookie-uri

Anemia feripriva

Este un tip de anemie datorat unei cantitati insuficiente de fier in organism. Dar ce este de fapt anemia? Pentru a intelege ce este anemia, trebuie sa stiti care este rolul globulelor rosii in organism. Acestea sunt celule produse de maduva osoasa din oasele late (stern, oasele bazinului) si au rolul de a transporta oxigenul si dioxidul de carbon prin sange. Ele contin o substanta numita hemoglobina, in structura careia fierul are un rol important, care transporta oxigenul de la plamani la celulele organismului si dioxidul de carbon in sens invers, de la tesuturi la plamani.

  • Femeile insarcinate - in lipsa suplimentelor de fier multe fac anemie pentru ca rezervele de fier sunt utilizate in volumul crescut de sange al mamei, dar si pentru nevoile metabolice ale fatului aflat in crestere (hemoglobina, enzime, vase de sange, muschi);

  • Persoanele vegetariene au un risc foarte ridicat de a face anemie feripriva pentru ca dieta lor nu le asigura aportul necesar de fier. Dieta vegetariana exclude unele dintre cele mai bogate alimente in fier: carnea, ouale, produsele lacte. Din acest motiv persoanele vegetariene tebuie sa ia constant suplimente de fier;

  • Persoanele aflate in crestere (copii, adolescentii);

  • Persoanele cu boli digestive care pierd sange.


Analizele necesare:

Pentru stabilirea diagnosticului de anemie o simpla hemograma va fi edificatoare. In lipsa fierului, globulele rosii sunt mai mici, mai palide si mai putine. Pentru aflarea cauzei anemiei, medicul va recomanda si alte analize si investigatii care sa evidentieze sursa prin care se pierde sange. In functie de cauza banuita de medic, acesta va poate cere sa faceti o endoscopie sau o colonoscopie.

Tratament


Daca analizele au stabilit ca aveti anemie feripriva medicul o sa va prescrie compusi cu fier cu administrare orala sau injectabili. Dupa inceperea tratamentului, deficitul de globule rosii si hemoglobina se vor reface progresiv si in aproximativ doua luni anemia dispare, insa tratamentul trebuie continuat pana la sase luni pentru a reface rezervele de fier ale organismului.

Cand dozele de fier sunt corect administrate se produce o ameliorare rapida a starii generale, a asteniei si dispneei (setea de aer), inainte ca analizele sa fie modificate.

La persoanele cu diferite probleme digestive sau cele care nu pot tolera nici un preparat oral cu fier, se vor administra compusi in injectii intramusculare sau intravenoase.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.