Setari Cookie-uri

Durerea pelvina, intre mister si patologie

Una din sapte femei sufera de dureri cronice pelvine iar cauza este, de multe ori, un mister. Durerea pelvina afecteaza zonele abdomenului inferior si pelvisului. Poate aparea la fiecare ciclu menstrual sau poate fi prezenta tot timpul.


Endometrioza
reprezinta o afectiune ginecologica caracterizata prin prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine. Cu alte cuvinte, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina poate fi gasit, la anumite femei, in mod anormal, si in alte locatii situate extrauterin.Poate fi uneori cauza de durere pelvina. Se apreciaza ca pana la 10% dintre femei sufera din aceasta cauza.

Chistul de ovar este de multe ori asimptomatic. In cazurile simptomatice se poate confunda cu alte afectiuni pelvine precum endometrioze, inflamatii pelvine, sarcina ectopica sau cancer ovarian. Chiar boli digestice ca apendicita si diverticulita pot mima simptomele unui chist ovarian rupt. Durerea pelvina data de chisturi ovariene poate fi o durere surda constanta sau intermitenta si poate merge pe coapse sau in regiunea lombara. Poate aparea inaitne de ciclu sa chair inainte de finalul acestuia. Ruperea unui chist ovarian schimba caracterul durerii, aceasta devenind acuta.

Boala inflamatorie
reprezinta inflamatia unuia sau multor segmente ale tractului genital feminin. Uneori aceasta inflamatie poate cuprinde si alte organe din pelvis sau abdomen.

O sarcina tubara rupta
provoaca o durere pelvina, insa aceasta este brutala, brusc aparuta, acuta si nu cronica. Necesita tratament de urgent in cadrul unui spital.

Alte cauze ginecologice de durere pelvina mai sunt: malformatii uterine, tumori benigne (fibrom), anexite etc.

Nasterea pe cale naturala, atunci cand travaliul este indelungat si dificil, sau medical a folosit forcepsul, poate produce durere pelvina.

De cauza intestinala.

Constipatia cronica poate declansa dureri in muschii pelvini, dar si alte afectiuni digestive pot fi implicate: colita, intestinul iritabil, diverticulita produc uneori dureri pelvine cu caracter mai degraba ginecologic decat digestiv. Sindromul de intestin iritabil este mai frecvent la femei decat la barbati si asociaza durere cu constipatie sau diaree.

De cauza urologica.

Infectiile urinare joase (cistitele ) sunt cele mai frecvente cauze urologice de durere pelvina. Alta afectiune a aparatului urinar care da durere pelvina este litiaza urinara (calculii).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.