Setari Cookie-uri

Durerea pelvina, intre mister si patologie

Una din sapte femei sufera de dureri cronice pelvine iar cauza este, de multe ori, un mister. Durerea pelvina afecteaza zonele abdomenului inferior si pelvisului. Poate aparea la fiecare ciclu menstrual sau poate fi prezenta tot timpul.

Este de natura fizica.

Exercitii fizice sustinute
, un antrenament prea puternic la sala, o lovitura sau orice alt traumatism poate produce o forma sau alta de durere pelvina. Uneori actul sexual poate produce leziuni ale vaginului si colului uterin, provocand durere pelvina.

Factorii de risc


  • Boli inflamatorii pelvien in antecedente;
  • Abuzul de alcool sau droguri;
  • Malformatii congenitale;
  • Nasteri multiple;
  • Nasterea cu ajutorul forcepsului

Diagnosticarea durerii pelvine


Urmareaste aflarea cauzei acesteia. Pentru a putea determina cauza durerii pelvine medicul va face un examen clinic si va indica o serie de analize si teste. In plus, iti va pune intrebari legate de durerea pe care o ai, pentru a se orienta asupra diagnosticului si pentru a avea o prima suspiciune. Trebuie sa-i mentionezi cand apare durerea si unde este ea localizata, cat timp dureaza, daca este legata de ciclul menstrual, de urinat sau contactul sexual, cum simti durerea (ascutita, surda, junghi etc), in ce circumstante a inceput sau cat de brusc a inceput.

Informatiile suplimentare legate de momentele in care apare durerea si de prezenta sau absenta altor simptome asociate, legate sau nu de activitati cum sunt mancatul, dormitul, activitatea sexuala, miscarea, pot orienta medicul in stabilirea diagnosticului.

Testele diagnostice pentru durerea pelvina:

Pe langa istoricul medical complet si examenul clinic fizic general si pelvin (ginecologic), testele utilizate in diagnosticul durerii pelvine includ: teste de sange, test de sarcina, analiza urinii, culturi din colul uterin, ecografie, tomografie computerizata, rezonanta magnetica nucleara, laparoscopie, radiografie.

Tratamentul


Se va adresa in primul rand cauzei sau bolii care produce durerea pelvina.

Tratamentul va fi determinat si de starea de sanatate si istoricul medical, severitea bolii, evolutia bolii, toleranta pentru medicamente, investigatii sau alte tratamente, optiunile si preferintele tale.
Optiunile de tratament includ antibiotice, antiinflamatoare, analgetice, anticonceptionale orale, interventia chirurgicala, fizioterapie.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.