Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii despre negi si tratamentul acestora

Veruca este o excrescenta inofensiva pe piele. Cel mai des se intalnesc pe maini si labele picioarelor, dar pot aparea pe orice zona a corpului. Verucile seamana putin cu conopida. Aproximativ 50% dispar in doi ani, fara sa necesite tratament. Cu toate acestea, sunt extrem de contagioase si, pentru a preveni raspandirea lor, ar trebui sa le tratati imediat si sa evitati contactul direct al pielii cu o alta veruca. Deseori, verucile reapar.

2.3 Alte tipuri de veruci

Negii aposi (sau mollusca contagiosa)
Aceste leziuni se intalnesc cel mai des la copii dar de obicei nu sunt identificate imediat drept negi. Sunt excrescente sub forma de sfera, albe sau transparente, cu o mica adancitura in centru. Spre deosebire de verucile vulgare si verucile plantare, suprafata lor este catifelata la atingere. Sunt cauzate de un alt virus, asa numitul poxvirus. Pot aparea in special in zona stomacului, pe spate, brate si picioare, dar cateodata se intalnesc si pe fata. Se pot dezvolta formatiuni mari ca dimensiuni, mai ales ca leziunile apar in ciorchine.

Negii plani (sau verruca plana)

Verucile plane sunt netede, plate si au dimensiuni de numai cativa milimetri. Apar sub forma unei coloratii a pielii sau a unei proeminente maronii. Se dezvolta in numar mare, formandu-se de la 20 la 100 de astfel de veruci odata. Pot fi localizate oriunde pe corp, dar la copii apar cel mai des pe fata. La adulti se gasesc cel mai des in zona barbii la barbati si a picioarelor la femei. Probabil acest lucrur se datoreaza iritatiilor pielii cauzate de barbierit sau ras.

Citește și:

Verucile plane (sau verruca plana)
Sunt veruci cu suprafata neteda, plane sau usor in relief, care pot aparea pe fata sau palme.

Papiloamele filiforme (sau verruca filiformis)
Sunt excrescente lungi si subtiri pe buze, pleoape, fata sau gat.

Verucile genitale (sau condyloma acuminatum)
Verucile genitale apar de jur imprejurul anusului si/sau a organelor genitale si se dezvolta ca niste formatiuni cu aspect de conopida. Aceste veruci se intalnesc in principal la adulti si se transmit prin contact sexual.

Verucile mozaic
Este vorba de o serie de veruci care sunt grupate sub forma de manunchi sau ciorchine.

3.1 E necesar sa tratam verucile?
Aproximativ 50% dintre veruci dispar dupa doi ani de la aparitie, fara sa fie necesar nici un tratament. Avand in vedere ca verucile sunt cauzate de un virus, in timp, corpul va deveni rezistent si acest lucru va duce in final la disparitia verucilor. Acest lucru dureaza de la cateva luni la cativa ani. Cu toate acestea, verucile sunt contagioase si e foarte posibil sa se raspandeasca si in alte zone ale corpului sau la alti oameni. Acesta este motivul din care, in mod ideal, ar trebui sa le tratam imediat dupa aparitia lor.
In plus, verucile pot fi foarte deranjante. Verucile plantare sunt foarte des dureroase, in timp ce alte genuri de veruci pot sangera daca sunt lovite. Pot avea un aspect neplacut si pot deveni de-a dreptul jenante, cum sunt de exemplu verucile care se dezvolta pe maini si fata. Tratamentul poate scadea riscul raspandirii verucilor.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.