Setari Cookie-uri

Daca ar exista Olimpiada Bolilor, Romania ar avea cateva medalii

Daca ar exista insa o olimpiada a bolilor in cadrul Uniunii Europene, Romania ar avea asigurate doua medalii de aur: la proba de Tuberculoza sensibila la tratament si la cea de Tuberculoza multi-drog rezistenta.

Daca ar exista insa o olimpiada a bolilor in cadrul Uniunii Europene, Romania ar avea asigurate doua medalii de aur: la proba de Tuberculoza sensibila la tratament si la cea de Tuberculoza multi-drog rezistenta. – Sustine Dr. Silvia Asandi, Director General Fundatia Romanian Angel Appeal

Un numar important de persoane cu Tuberculoza multi-drog rezistenta (TB-MDR) si XDR raman nediagnosticate. Spre exemplu, anul trecut au fost diagnosticate doar 384 fata de cel putin 1000 - cifra estimata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

tuberculoza

Din cazurile diagnosticate cu MDR-TB in Romania, doar 15% se vindeca, restul, alaturi de cele nediagnosticate cresc in permanenta rezervorul epidemiologic, transformand Romania in focar de TB-MDR si XDR. Cu alte cuvinte, oriunde mergem, oricine suntem – muncitori, personal medical, profesori, avocati, persoane asistate social, diplomati, someri, elevi, studenti, etc. - suntem expusi zi de zi aceluiasi risc de a contracta TB si TB-MDR, doar pentru ca RESPIRAM!

Citește și:

Sinteza Raportului Misiunii de Evaluare a Programului National de Control al Tuberculozei

1. Tuberculoza sensibila la tratament (TB)

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Tuberculoza reprezinta cea mai importanta amenintare la adresa sanatatii publice din Romania, avand o prevalenta de 143,6 la 100.000 locuitori (2011), din care 17.749 cazuri diagnosticate doar in 2011 si 1.283 decese prin TB.

Principalii indicatori de impact TB sunt totusi in usoara scadere in comparatie cu anii anteriori (prevalenta 148,4/100.000 locuitori in 2010 si 161,9/100.000 in 2009) datorita cresterii accesului la diagnostic si tratament pentru majoritatea cazurilor de TB identificate, dar si datorita existentei medicamentelor de linia 1 pentru cazurile susceptibile de TB, achizitionate cu fonduri guvernamentale.

Citește și:

Rata de succes a tratamentului pentru cazurile noi a fost de 85% pentru cohorta din 2007 (72% cazuri vindecate si 13% cu tratamentul finalizat), rata de abandon de 5%, esec 4% si decese 4%.

2. Tuberculoza multidrog-rezistenta (TB-MDR) si extensiv-rezistenta (TB-XDR) la tratament

In ciuda succeselor inregistrate in gestionarea cazurilor TB, Tuberculoza Multidrog Rezistenta este o provocare majora la adresa eficacitatii Programului National de Control al Tuberculozei, asezand Romania pe primul loc in Uniunea Europeana si pe lista celor 18 tari cu incarcatura inalta de tuberculoza multi-drog rezistenta in regiunea europeana a OMS.

In ceea ce priveste TB-MDR si XDR, conform estimarilor OMS, in Romania ar trebui diagnosticate anual aproximativ 1.000 de cazuri. In 2011, rapoartele oficiale de tara au aratat un numar de doar 384 de cazuri confirmate de tuberculoza multi-drog rezistenta si 161 cazuri de suspecti de tuberculoza multi-drog rezistenta (contacti ai pacientilor cu TB-MDR care prezinta simptomatologie sugestiva de infectie, dar care nu sunt diagnosticati cu certitudine).

Citește și:

In plus, rezultatele tratamentului pentru pacientii cu TB-MDR diagnosticati in 2009 sunt ingrijoratoare:
• rata de succes la tratament de 15,1% (doar 15% dintre pacientii cu TB-MDR au fost declarati cu tratamentul incheiat sau vindecati),
• mortalitate 18,9%,
• esec 36,7%
• abandon 20,2%

Astfel, procentul total de pacienti care parasesc rezervorul (pacienti vindecati + pacienti cu tratament finalizat + decese) este mai mic decat al celor care pot contribui la cresterea continua a rezervorului de TB-MDR si TB-XDR (esecuri, abandonuri), Romania fiind pe punctul de a deveni focar de infectie in Europa.

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
3 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.