Setari Cookie-uri

Daca ar exista Olimpiada Bolilor, Romania ar avea cateva medalii

Daca ar exista insa o olimpiada a bolilor in cadrul Uniunii Europene, Romania ar avea asigurate doua medalii de aur: la proba de Tuberculoza sensibila la tratament si la cea de Tuberculoza multi-drog rezistenta.

Singurele diferente intre cele 2 loturi de pacienti au constat in asigurarea tuturor medicamentelor pentru TB-MDR si a disponibilitatii acestora fara intrerupere pe toata durata tratamentului pentru pacientii inrolati in cohortele GLC. Rezultatele evaluarii tratamentului pentru pacientii tratati cu fonduri de la PNCT au demonstrat o rata de succes la tratament mult sub cea inregistrata in randul pacientilor tratati corespunzator din cohortele GLC (15% versus 67%), iar mortalitatea a fost de asemenea de 2,5 ori mai mare.

Desi in anul 2010 Ministerul Sanatatii a decis sa revina la centralizarea achizitiei pentru medicamente, totusi implementarea achizitiei centralizate a fost amanata in ultimii 2 ani.

Recomandarile misiunilor internationale de evaluare a PNCT pentru rezolvarea acestei situatii sunt:

  • Asigurarea unui buget adecvat pentru achizitionarea tuturor medicamentelor necesare tratarii pacientilor TB, TB-MDR, TB-XDR Revenirea la achizitia centralizata pentru toate medicamentele anti-TB de linia 1 si linia a 2-a.

D. Aderenta pacientilor la tratament si tratamentul sub directa observatie (DOT )
Numarul mare de abandonuri si esecuri la tratament se explica prin lipsa abordarilor centrate pe pacient, cum ar fi lipsa suportului social si psihologic, a urmaririi abandonurilor, motivatia redusa a personalului ce duce la o slaba administrare a tratamentului sub directa observatie.

Citește și:

Posibilitatile legate de abordarea centrata pe pacient sunt astfel foarte limitate din cauza:

  • lipsei autovehiculelor alocate in mod special tratarii bolnavului la domiciliu si a consumului de combustibil limitat la 100l/luna
  • posturile de asistente medicale la domiciliu nu sunt disponibile iar asistentele existente, in special din unitatile de medicina primara, nu sunt interesate si motivate sa aplice DOT pentru pacientii cu tuberculoza si tuberculoza rezistenta la medicamente.
  • suportul social lipseste sau este redus la o alocatie doar pentru acei pacienti care erau angajati la inceperea tratamentului. Somerii sau persoanele fara adapost nu beneficiaza de aceasta alocatie.

Vizionare placuta


Kudika
3 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.