Setari Cookie-uri

Daca ar exista Olimpiada Bolilor, Romania ar avea cateva medalii

Daca ar exista insa o olimpiada a bolilor in cadrul Uniunii Europene, Romania ar avea asigurate doua medalii de aur: la proba de Tuberculoza sensibila la tratament si la cea de Tuberculoza multi-drog rezistenta.

3. Provocari si constrangeri in controlul eficace al TB-MDR/XDR

Principalele provocari si constrangeri cu care se confrunta in acest moment Programul National de Control al TB (PNCT), evidentiate in raportul misiunii de evaluare sunt dupa cum urmeaza:

A. Managementul PNCT

Principalele constrangeri la nivelul Unitatii Centrale de Management al PNCT sunt dupa cum urmeaza:
• Lipsa unui cadru legislativ care sa confere oficial pozitia de coordonare a implementarii PNCT si sa stabileasca ierarhia in teritoriu,
• Lipsa unui buget adecvat implementarii eficace a programului (pentru vizite de supervizare si monitorizare a activitatii medicilor pneumologi si de familie din tara, controlul managementului medicamentelor anti-TB, formarea personalului, etc),
• Lipsa unui nivel intermediar de coordonare (de exemplu regional).

Citește și:

Recomandarile misiunii de evaluare pentru rezolvarea acestei situatii sunt:
• Echipa unitatii centrale a PNCT trebuie sa aiba un mandat clar care sa-i confere autoritatea de a actiona ca unitate de management a Programului National de Control al Tuberculozei
• Unitatii centrale a PNCT trebuie sa i se aloce fonduri adecvate pentru vizite de monitorizare si supervizare in judete.
• Unitati regionale ale PNCT trebuie sa fie infiintate, organizate si sa beneficieze de coordonatori cu termeni de referinta clari pentru managementul medicamentelor, managementul cazurilor de TB/ TB-MDR/TB-XDR, monitorizare, evaluare si supraveghere epidemiologica.

B. Diagnosticul cazurilor TB-MDR/XDR

Din motive de finantare deficitara in ultimii 5 ani:
• Nu au putut fi efectuate toate examenele bacteriologice necesare pentru diagnosticarea cazurilor de TB-MDR si TB-XDR (in special antibiograme).
• Nu au putut fi introduse metode moderne de diagnostic rapid.

Citește și:

In plus, din cauza descentralizarii achizitiei de consumabile de laborator pentru diagnostic si monitorizarea tratamentului, fiecare spital a fost insarcinat cu procurarea acestora in regim propriu. Acest fapt a condus la costuri mai mari, deficiente in aprovizionare si la un nivel crescut de activitati administrative pentru personalul medical si tehnic, nu indeajuns de bine pregatit pentru a face fata noilor cerinte.

Recomandarile misiunii de evaluare a PNCT pentru rezolvarea acestei situatii sunt:
• asigurarea unui buget adecvat pentru realizarea tuturor investigatiilor de laborator pentru diagnostic si monitorizare a tratamentului;
• introducerea de urgenta a metodelor moderne de diagnostic pentru scaderea timpului de diagnosticare a cazurilor TB-MDR/XDR de la minim 3 luni prin metodele clasice la 1-3 saptamani prin metodele moderne. Identificarea rapida a cazurilor TB-MDR/XDR si initierea tratamentului corect determina scaderea transmiterii infectiei si a dezvoltarii de rezistente suplimentare la medicamentele anti-TB si, implicit, cresterea sanselor de vindecare.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.