Setari Cookie-uri

Daca ar exista Olimpiada Bolilor, Romania ar avea cateva medalii

Daca ar exista insa o olimpiada a bolilor in cadrul Uniunii Europene, Romania ar avea asigurate doua medalii de aur: la proba de Tuberculoza sensibila la tratament si la cea de Tuberculoza multi-drog rezistenta.

C. Tratamentul pentru pacientii TB-MDR/XDR diagnosticati

Conform estimarilor OMS, 1.000 de cazuri de TB-MDR pot fi diagnosticate anual in Romania. Cu toate acestea, numarul cazurilor diagnosticate in fiecare an este sub aceasta valoare (de exemplu in 2010 au fost diagnosticate doar 384 de cazuri, plus 161 suspecti de tuberculoza multi-drog rezistenta).

Chiar si in conditiile in care nu toate cazurile sunt diagnosticate, bugetul PNCT nu a permis ca tratamentul pacientilor TB-MDR/XDR sa fie integral suportat din fondurile publice.
In vederea asigurarii tratamentului pentru cat mai multi pacienti diagnosticati, Romania a primit in cadrul celor 2 runde de finantare de la GFATM , fonduri pentru asigurarea tratamentului a 880 de pacienti cu TB-MDR diagnosticati in perioada 2005 - 2011 (mentionati mai jos cu termenul generic de “cohortele GLC”). Medicamentele au fost procurate prin mecanismul GLC si sunt de cea mai buna calitate si la preturi foarte accesibile (in comparatie cu cele existente pe piata din Romania).

Citește și:

Rezultatele tratamentului pentru 400 de pacienti inrolati in primele 2 cohorte GLC au fost urmatoarele:
• 67%, respectiv 268 de pacienti TB-MDR au fost tratati cu succes
• 9,5%, respectiv 38 de pacienti au abandonat tratamentul
• 14%, respectiv 51 de pacienti au fost evaluati ca esecuri
• 9,5%, respectiv 38 de pacienti au decedat

In schimb pentru pacientii TB-MDR tratati in afara cohortelor GLC, efectele descentralizarii achizitiei de medicamente, care s-a realizat de catre Ministerul Sanatatii contrar recomandarilor PNCT (si care a condus la costuri crescute pentru medicamente, deficiente in aprovizionare etc.), asociate cu absenta a 2 dintre medicamentele esentiale pentru tratamentul TB-MDR (Capreomicina si PAS) au condus la urmatoarele rezultate pentru cohorta de 624 pacienti TB-MDR care au inceput tratamentul in 2009:

Citește și:

• 15,1%, respectiv 94 de pacienti TB-MDR au fost tratati cu succes
• 20,2%, respectiv 126 de pacienti TB-MDR au abandonat tratamentul
• 36.7%, respectiv 229 de pacienti TB-MDR au fost evaluati ca esecuri
• 18,9%, respectiv 118 de pacienti TB-MDR au decedat

Vizionare placuta


Kudika
3 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.