Setari Cookie-uri

23 Curiozitati fascinante despre corpul uman

Organismul nostru nu conteneste sa ne uimeasca. Cu fiecare cercetare se observa o capacitate fantastica de adaptare si reactie a organismului, dar si schimbari care uimesc cercetatorii si lumea intreaga.

Structura osului uman

Fascinanta structura a osului uman a demonstrat ca natura poate realiza retele extrem de rezistente si totodata elastice. Astfel ca un os de marimea unei cutii de chibrituri poate sustine 9 tone! Structura osului a fost copiata in numeroase contructii din foarte multe domenii. Specialisti sustin ca osul uman este de 4 ori mai rezistent decat betonul.

Cel mai mare organ al omului

Pielea este cel mai mare organ. Functiile acesteia sunt vitale, avand rol in combaterea evaporarii apei din organism si a pierderii lichidelor importante, jucand un rol imunitar vital etc. Asa se exeplica de ce in cazul accidentelor este foarte importanta suprafata de piele afectata/arsa.

Cat rezista corpul uman

Specialistii apreciaza ca putem trai, in medie, 40 de zile fara mancare, 6 zile fara apa, 6 minute fara aer. Este evident ca o persoana obeza poate trai mult mai multe zile fara mancare, dar mai putine zile fara apa. De asemenea un sportiv poate rezista mai multe minute fara oxigen decat un sedentar.

Citește și:

curiozitati despre corpul uman

Unghiile mainilor cresc mai repede

Unghiile mainilor cresc de 4 ori mai repede cat cele ale picioarelor. Explicatia consta in faptul ca ne folosim mult mai des degetele de la maini, ceea ce face ca la nivelul palmei fluxul sanguin sa fie mai puternic, aducand un aport mai mare de oxigen si nutrienti unghiilor. Mergand pe firul aceleiasi explicatii sunt sustinute si afirmatiile ca unghiile de la degetul mare si aratator ale mainii cresc mai repede, iar in cazul picioarelor unghia degetului mare creste mai rapid.

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
30 Noiembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.