Sindromul colonulu iritabil este astazi o afectiune atat de frecventa in special in mediul urban, incat in tarile occidentale se considera ca 1 din 10 persoane sufea de aceasta tulburare.
10 Aliment care pot provoca sindromul de colon iritabil si care trebuie evitate/consumate cu moderatie
Cerealele si produsele obtinute din faina
Aluatul, pastele, painea, fulgii de grau, taiteii, biscuitii, prajiturile cu blat etc. – toate aceste alimente bogate in carbohidrati pot declansa sindromul de colon iritabil daca sunt consumate in exces. Mai mult decat atat, aceste alimente contin gluten – o substanta la care multe persoane prezinta intoleranta, iar unele dintre acestea nici nu stiu inca.
Iaurtul si laptele
Aceste alimente stimuleaza contractia intestinelor si pot avea efecte laxative. Se impune o atentie deosebita in cazul celor cu intoleranta la lactoza.
Grasimile
Grasimile stimuleaza musculatura intestinelor, pot deregla echilibrul florei colonice si pot favoriza aparitia colonului iritabil.
Grasimile care trebuie evitate sunt cele nesanatoase din: preparate prajite, ulei procesat (doar cel presat la rece/extravirgin este indicat), margarina cu grasimi hidrogenate si orice produs care contine grasimi hidrogenate (cititi eticheta – daca nu sunt specificate tipurle de grasimi folosite, ocoliti produsul), untul, smantana, fructele oleaginoase coapte (nuci coapte, alune coapte, seminte coapte – fructele oleaginoase contin uleiuri si NU ar trebui procesate termic).
Alimentele care contin zahar sau o cantitate ridicata de carbohidrati
Alimentele bogate in amidon trebuie consumate cu moderatie (cartoful, orezul). Acestea pot constitui baza in alimentatie numai cu conditia de a fi consumate ca atare, necombinate in marea majoritate a meselor. Este sugerat sa le gatiti prin fierbere sau in amestec cu verdeata si radacinoase.