Sindromul colonulu iritabil este astazi o afectiune atat de frecventa in special in mediul urban, incat in tarile occidentale se considera ca 1 din 10 persoane sufea de aceasta tulburare.
Orice aliment dulce, chiar si mierea, dar si alte alimente care contin zahar trebuie consumate cu moderatie sau chiar in mod exceptional in cazul persoanelor la risc.
Alimente cu cafeina
Cacao, cafeaua, bauturile racoritoare si energizante cu cafeina trebuie consumate cu mare atentie, iar in cazul celor care sufera deja de colon iritabil, aceste alimente trebuie excluse din meniu. Cafeina are efecte laxative si este un puternic stimulent al musculaturii intestinale.
Fructe dulci
Consumul de fructe dulci in mod exagerat poate tulbura echilibrul colonic. In general fructele sunt bine tolerate de organism, cu conditia sa fie consumate in mese separate, necombinate cu alte alimente.
Atunci cand fructele, in special cele foarte dulci (pere, struguri etc.) sunt consumate dupa masa, acestea fermenteaza la nivelul intestinelor, produc balonare si tulbura digestia.
Fructele sunt recomandate in meniul sanatos cu consitia sa fie consumate in mese separate, la distanta de ore fata de alte alimente.
Bauturile carbogazoase
Toate bauturile carbogazoase, inclusiv apa minerala, pot aduce un plus de gaze la nivel intestinal si pot produce balonare.
Fasolea, mazarea, legumele “boabe”
Unele alimente care se prezinta sub forma de “boabe” pot fi greu tolerate de unele persoane si in cazul acestora pot produce balonare si pot predispune la colon iritabil.
Printre acestea enumeram: fasolea, mazarea, lintea.
Foto@Shuttesrtock.com