Setari Cookie-uri

Amenintarea Antibioticelor: Pericole MAJORE pentru sanatate

In Romania procurarea antibioticelor este la indemana oricui, atata vreme cat foarte multe farmacii elibereaza antibiotice fara reteta, desi legea interzice acest lucru.

Multi romani iau antibiotice “dupa ureche”, pentru o banala raceala sau chiar pentru infectiile stomatologice netratate ori pentru infectii urinare. Motivele sunt diverse, insa administrarea necontrolata a antibioticelor poate produce adevarate dezastre.

pericolele tratamentului cu antibiotice

Va propunem in acest sens sa descoperiti cateva efecte adverse importante ale antibioticelor. De asemenea recomndam o atentie deosebita in administrarea antibioticelor la copii.

Amenintarea Antibioticelor: Pericole MAJORE pentru sanatate

Antibioticele duc la aparitia bacteriilor rezistente si a bolilor aproape imposibil de tratat

Pentru a intelege cum modifica antibioticele bacteriile trebuie intai sa intelegeti modul de actionare a acestor substante, dar si reactia bacteriilor la administrarea de antibiotice.

Bacteriile sunt microorganisme cu proprietati aparte, acestea reusesc sa “comunice” intre ele intr-o colonie prin diverse modalitati, inclusiv printr-un material genetic pe care il transfera de la o bacterie la alta. Acest mesaj se modifica in functie de necesitatile coloniei, astfel incat daca o singura bacterie a “aflat” cum sa devina rezistenta la antibiotic, va transmite mesajul intregii colonii. Obtinem astfel o colonie rezistenta deja la un tratament care pana acum era eficient.

Citește și:

pericolele tratamentului cu antibiotice

Asa se explica cum unele boli banale au devenit astazi de temut datorita cresterii rezistentei bacteriilor care le produc la tot mai multe antibiotice. Astazi unele antibiotice se folosesc strict pentru tratarea unor boli, cum ar fi tuberculoza, existand interdictie de a folosi acele antibiotice in alte boli: tocmai pentru a limita crearea rezistentei la terapii.

Spre exemplu o bacterie care produce tuberculoza (Mycobacterium tuberculosis) rezistenta la antibiotice poate fi considerata o alarma mondiala, un astfel de caz fiind foarte grav.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
26 Iunie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.