Setari Cookie-uri

Amenintarea Antibioticelor: Pericole MAJORE pentru sanatate

In Romania procurarea antibioticelor este la indemana oricui, atata vreme cat foarte multe farmacii elibereaza antibiotice fara reteta, desi legea interzice acest lucru.

Studiile recente au aratat ca tot mai multi pacienti din tara noastra nu mai pot fi tratati cu terapiile obisnuite tocmai pentru ca prezinta multiple rezistente. Unele din aceste boli sunt o adevarata amenintare in ceea ce priveste viata pacientului.

O boala grava, mai periculoasa decat SIDA

Cercetatorii trag un semnal de alarma cu privire la mai multe bacterii care devin tot mai rezistente, una din aceasta producand o boala cu transmitere sexuala si ridicand un risc major pentru sanatate – este vorba de gonoree, tulpina Gonorrhea HO41. Aceasta tulpina poate ucide in cateva zile fara sustinere medicala.

pericolele tratamentului cu antibiotice

Acesta reprezinta doar un exemplu din numeroasele pericole pe care le produce administrarea incorecta a antibioticelor.

Antibioticele prezinta un risc cancerigen crescut

Antibioticele cresc riscul de cancer cu un procent ingrijorator, riscul de cancer fiind mai mare cu cat terapiile cu antibiotice au fost mai numeroase. Un tratament antibiotic realizat rar nu aduce riscuri majore pentru sanatate.

Citește și:

De asemenea atunci cand medicul prescrie antibiotice, acesta a evaluat raportul risc/beneficiu, antibioticele fiind sugerate in tratarea infectiilor cu risc important de complicatii majore, de exemplu o pneumonie netratata poate pune viata in pericol. Nu se administreaza insa antibiotice intr-o afectiune banala, cum ar fi o raceala.

Un studiu recent realizat de cercetatorii finlandezi a scos la iveala ca persoanele care au fost tratate cu 3 pana la 5 antibiotice intr-un timp scurt au prezentat un risc de aparitie a cancerului cu 25% mai mare decat in cazul altor pacienti.

pericolele tratamentului cu antibiotice

Studiu a fost realizat prin analiza dosarelor pacientilor internati in perioada 1995-1997, apoi s-a urmarit rata bolilor canceroase cativa ani mai tarziu, in perioada 1998-2004. Rezultatele au aratat un risc mai mare cu pana la 25% in cazul celor care urmeaza terapii antibiotice multiple in timp scurt.

Citește și:

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
26 Iunie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.