Setari Cookie-uri

Amenintarea Antibioticelor: Pericole MAJORE pentru sanatate

In Romania procurarea antibioticelor este la indemana oricui, atata vreme cat foarte multe farmacii elibereaza antibiotice fara reteta, desi legea interzice acest lucru.

La aceasta varsta frageda sustin cercetatorii ca riscul pentru boli digestive creste cu 12% pentru fiecare tratament cu antibiotice. De asemenea acesti copii sunt de 4 ori mai vulnerabili in fata sindromului de colon iritabil si boala Crohn.

Aceste studii sustin inca o data ideea ca antibioticele trebuie administrate numai in afectiuni grave, care se pot complica si care pot pune viata sau calitatea vietii micutilor in pericol. Respectarea recomadarilor igieno-dietetice trebuie realizat cu strictete.

Iti recomandam sa citesti si:

Sindromul COLONULUI IRITABIL: 10 Alimente care il pot declansa

Unele antibiotice pot avea efect toxic asupra rinichilor

Nu toate antibioticele prezinta un efect toxic renal, unele dintre acestea fiind active chiar la nivelul rinichilor si fiind folosite in tratarea infectiilor renale – infectii grave care pot pune viata in pericol. Semnalul de alarma se trage insa pentru persoanele care practica automedicatia si care pot suferi de bolie renale inaparente clinic, de exemplu o malformatie congenitala nediagnosticata in sau o sechela de la alte boli renale precedente.

Citește și:

pericolele tratamentului cu antibiotice

Alte efecte nocive ale antibioticelor:
- antibioticele perturba serios flora normala a organismului: cea orala, colonica, vaginala, uneori chiar si cutanata. De aceea pot predispune la alte infectii cum ar fi rectocolite, colon iritabil, boli diareice, candidoza orala, candidoza vaginala sau boli cutanate. Este recomandat ca atunci cand urmati o terapie cu antibiotice sa adoptati un regim sanatos de hrana si eventual sa consumati probiotice – acestea protejeaza flora naturala a organismului.
- antibioticele pot provoca reactii alergice, de la usoare la grave. Unele studii arata ca administrarea unor antibiotice la varste foarte mici creste riscul de astm infantil.
- antibioticele scad imunitatea;
- unele antibiotice pot produce leziuni la nivelul dintilor, mai ales daca sunt administrate la copii/adolescenti, cand dintii definitivi sunt in formare. Antibioticele pot duce la distructii ale smaltului, fluoroza, colorarea cenusie a dintilor, patarea acestora, aparitia cariilor, tulburari de crestere a dintilor etc.
- unele antibiotice pot fi secretate in laptele matern, de aceea se recomanda o prudenta deosebita in cazul mamelor care alapteaza.

Citește și:

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
26 Iunie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.