Complexul vitaminic B este esential pentru cresterea si dezvoltarea organismului dar si pentru o varietate de functii metabolice. Aceste vitamine joaca un rol important in activitatea unor enzime ce controleaza reactiile chimice din organism. Astfel de enzime sunt implicate in transformarea hranei in energie sau in alte substante utile organismului. Vitaminele B sunt gasite intr-o varietate de plante si de alimente de origine animala.
Astazi se stie cu certitudine ca vitaminele B sunt o parte importanta a dietei si ca prezenta lor in alimentatie ajuta la prevenirea multor afectiuni. Exista totusi un aspect asupra caruia cercetatorii nu au inca suficiente evidente – rolul vitaminelor din complexul B in scaderea riscului de cancer. Despre vitamina B9 (acidul folic) oamenii de stiinta sunt de parere ca ofera efecte protectoare fata de unele forme de cancer, insa mai sunt necesare numeroase studii pentru a confirma acesta banuiala. Dovezile stiintifice din prezent nu demonstreaza ca vitaminele B au proprietati terapeutice eficiente in tratarea cancerului.
Ce produce carenta vitaminelor B?
Femeile insarcinate sau cele care alapteaza au un necesar de acid folic mai crescut fata de celelalte persoane.
Nutritionistii sunt de parere ca o dieta echilibrata din care nu lipsesc produsele din cereale, fructele si legumele, este suficienta pentru a asigura organismului toate vitaminele complexului B de care acesta are nevoie. Pentru a obtine dozele zilnice recomandate din vitaminele complexul B, sunt necesare cantitati foarte mici din aceste vitamine. Din pacate, foarte multa lume are o alimentatie incorecta, lipsita de surse de vitamine B (fructe, legume). Aceste persoane au nevoie de suplimente pentru a evita carentele si afectiunile pe care acestea le produc.
Iata cele mai importante surse alimentare pentru vitaminele din complexul B:
• Vitamina B1 si B2 se gasesc in cereale si produsele derivate, dar mai ales in cerealele integrale. B1 se mai gaseste in cartofi, carnea de porc, ficat, fructe de mare, fasole. Surse de B2 mai sunt painea fortifiata, ficatul si legumele cu frunze verzi.
Spune-ti parerea!