Setari Cookie-uri

Cat de periculoase sunt E-urile?

Problema E-urilor alimentare a fost despicata de jurnalisti, medici, prin emisiunile TV, insa care este adevarul si cat de periculoase sunt aceste E-uri? Majoritatea oamenilor au inteles ca aproape orice aliment contine E-uri si ca toate sunt daunatoare. Din fericire, nu chiar toti aditivii alimentari sunt daunatori pentru organism, iar noi va vom informa in privinta celor de care trebuie sa va feriti.

Problema E-urilor alimentare a fost despicata de jurnalisti, medici, prin emisiunile TV, insa care este adevarul si cat de periculoase sunt aceste E-uri? Majoritatea oamenilor au inteles ca aproape orice aliment contine E-uri si ca toate sunt daunatoare. Din fericire, nu chiar toti aditivii alimentari sunt daunatori pentru organism, iar noi va vom informa in privinta celor de care trebuie sa va feriti.

Scopul acestor aditivi alimentari este acela ca produsele sa reziste cat mai mult (conservanti) si de a atrage clientul (arome, coloranti, spumanti etc). Nici produsele care sunt comercializate ca a fi naturale nu sunt lipsite de E-uri, sa privim spre exemplu ceaiul sau sucurile naturale, care, daca le preparam acasa si le tinem la temperatura camerei, rezista aproximativ 48 de ore, pe cand cele din comert au termen de valabilitate de ordinul lunilor. Cum este posibil? Cu ajutorul conservantilor (o grupa de E-uri). La fel se intampla si in cazul maionezelor pe care, daca le cumparam din comert, observam ca au un termen de valabilitate de o luna-doua, iar daca le vom prepara acasa si le mentinem la temperatura camerei deja nu mai sunt bune in doua-trei zile.

Citește și:

Ce sunt E-urile?

Sunt aditivi alimentari denumiti cu litera “E” si carora le corespunde cate o cifra de identificare a categoriei din care fac parte precum si a substantei pe care o contin. Acesti aditivi alimentari sunt catalogati international in 25 de categorii majore, incepand cu E100, dupa cum urmeaza:

Colorantii folositi pentru a schimba sau a da culoare: E100-E182.

Conservantii - substante care prelungesc perioada de va;abilitate a alimentelor prin protejarea lor de microorganisme, facandule greu perisabile: E200-E297.

Antioxidantii prelungesc perioada de pastrare a alimentelor protejand impotriva oxidarii: E300-E390.

Agentii de ingrosare sunt substante care maresc vascozitatea produselor alimentare. In genral este scrisa substanta, ci nu sub forma de E-uri.

Emulgatorii asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare E400-E496.

Citește și:

Agenti de gelifiere sunt substante care duc si ajuta la formarea gelurilor. In genral este scrisa substanta, ci nu sub forma de E-uri.

Stabilizatorii sunt substante ce permit mentinerea propietatilor fizio-chimice ale alimentelor.

Vizionare placuta


Kudika
19 Noiembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.