Problema E-urilor alimentare a fost despicata de jurnalisti, medici, prin emisiunile TV, insa care este adevarul si cat de periculoase sunt aceste E-uri? Majoritatea oamenilor au inteles ca aproape orice aliment contine E-uri si ca toate sunt daunatoare. Din fericire, nu chiar toti aditivii alimentari sunt daunatori pentru organism, iar noi va vom informa in privinta celor de care trebuie sa va feriti.
Sarurile de topire: E452.
Agenti de gust (aromatizanti) sunt de trei feluri: substante aromate naturale, substante aromate identic naturale si substante artificiale: E600-E640.
Acidifiantii se folosesc pentru a creste aciditatea alimentelor dandu-le un gust acru: E300-E390.
Amidon modificat: E1400-E1450.
Agenti antiaglomeranti: E500-E580.
Edulcoranti sau indulcitori: E900-E999.
Antispumanti: E500-E580.
Substantele de afanare - substantele care ajuta la cresterea volumului alimentelor: E400-E496.
Agenti de suprafata si albire: E900-E999, E1500-E1520.
Agenti de intarire sau afemisanti: E500-E580.
Umectanti: E1200-1202, E1400-E1450,E1500-E1520.
Enzime: E1100-E1105.
Ce E-uri sunt periculoase?
Cum spuneam mai sus, nu trebuie sa ne ferim de toti aditivii alimentari, caci nu toti sunt nocivi. Mai jos am pregatit o lista a acelor E-uri considerate periculoase pentru sanatatea noastra.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Viviana Sposub, peripeții în America! Ce a pățit vedeta cât timp a locuit peste ocean: E orașul care niciodată nu doarme...
- Cât de greu i-a fost Alinei Sorescu să pună capăt căsniciei cu Alexandru Ciucu? Dezvăluirile artistei: Mi-a dat putere...
- Cât de des ar trebui să îți speli părul?
E102 (tartrazina) este un colorant galben ce se gaseste in dulciuri, budinci, inghetate, dropsuri, bauturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snack-suri si alte alimente colorate in galben. Este cancerigen si poate provoca tumori tiroidiene, mutatii cromozomiale, deficiente de vitamina B6 si zinc, crize de astm, urticare etc.
E104 (Quinoline Yellow) este un colorant galben, asemanator celui de mai sus, dar nu este folosit doar in alimentatie, cat si in cosmetica spre exemplu, fiind integrat in rujuri, parfumuri etc.
E110 (Sunset Yellow) intra in componenta tuturor produselor colorate in galben. Este cancerigen si poate produce tumori anale, sangerari nasale, alergii, dureri abdominale, hiperaciditate, indigestie, voma.
E122 (azorubina) este un colorant rosu obtinut din gudron. Face parte din compozitia unor dulciuri ca martipan, jeleu, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Tari precum Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia au intezis folosirea lui.
E124 (rosu ponceau) se gaseste in mezeluri si este destul de toxic.
- Cât costă dulciurile cu Prosecco și aur comestibil din cofetăria Danei Nălbaru: sunt ale mele și mă mândresc cu ele...
- Cât timp au fost căsătoriți, de fapt, Andreea Bălan și George Burcea: Doar iubirea ține doi oameni împreună
- Cât costă verigheta Gabrielei Prisăcariu? Alegerea a fot apreciată de internauți
E127 (eritrozina) este un colorant rosu ce se intrebuinteaza pentru compoturi, sosuri, bauturi alcoolice, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare. Este cancerigen si s-a demonstrat in laborator pe cobai ca este implicat in producerea cancerului de tiroida.
E132 (idigotina) este un colorant ce se adauga in dulciuri, produse de brutarie, inghetata, produse de patiserie, biscuiti, eugenii. Poate provoca hipertensiune arteriala, probleme de respiratie, greata, urticarie, reactii alergice si chiar astm.