Setari Cookie-uri

Cat de periculoase sunt E-urile?

Problema E-urilor alimentare a fost despicata de jurnalisti, medici, prin emisiunile TV, insa care este adevarul si cat de periculoase sunt aceste E-uri? Majoritatea oamenilor au inteles ca aproape orice aliment contine E-uri si ca toate sunt daunatoare. Din fericire, nu chiar toti aditivii alimentari sunt daunatori pentru organism, iar noi va vom informa in privinta celor de care trebuie sa va feriti.

Sarurile de topire: E452.

Agenti de gust (aromatizanti) sunt de trei feluri: substante aromate naturale, substante aromate identic naturale si substante artificiale: E600-E640.

Acidifiantii se folosesc pentru a creste aciditatea alimentelor dandu-le un gust acru: E300-E390.

Amidon modificat: E1400-E1450.

Agenti antiaglomeranti: E500-E580.

Edulcoranti sau indulcitori: E900-E999.

Antispumanti: E500-E580.

Substantele de afanare - substantele care ajuta la cresterea volumului alimentelor: E400-E496.

Agenti de suprafata si albire: E900-E999, E1500-E1520.

Agenti de intarire sau afemisanti: E500-E580.

Umectanti: E1200-1202, E1400-E1450,E1500-E1520.

Enzime: E1100-E1105.

Ce E-uri sunt periculoase?

Cum spuneam mai sus, nu trebuie sa ne ferim de toti aditivii alimentari, caci nu toti sunt nocivi. Mai jos am pregatit o lista a acelor E-uri considerate periculoase pentru sanatatea noastra.

Citește și:

E102 (tartrazina) este un colorant galben ce se gaseste in dulciuri, budinci, inghetate, dropsuri, bauturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snack-suri si alte alimente colorate in galben. Este cancerigen si poate provoca tumori tiroidiene, mutatii cromozomiale, deficiente de vitamina B6 si zinc, crize de astm, urticare etc.

E104 (Quinoline Yellow) este un colorant galben, asemanator celui de mai sus, dar nu este folosit doar in alimentatie, cat si in cosmetica spre exemplu, fiind integrat in rujuri, parfumuri etc.

E110 (Sunset Yellow) intra in componenta tuturor produselor colorate in galben. Este cancerigen si poate produce tumori anale, sangerari nasale, alergii, dureri abdominale, hiperaciditate, indigestie, voma.

E122 (azorubina) este un colorant rosu obtinut din gudron. Face parte din compozitia unor dulciuri ca martipan, jeleu, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Tari precum Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia au intezis folosirea lui.
E124 (rosu ponceau) se gaseste in mezeluri si este destul de toxic.

Citește și:

E127 (eritrozina) este un colorant rosu ce se intrebuinteaza pentru compoturi, sosuri, bauturi alcoolice, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare. Este cancerigen si s-a demonstrat in laborator pe cobai ca este implicat in producerea cancerului de tiroida.

E132 (idigotina) este un colorant ce se adauga in dulciuri, produse de brutarie, inghetata, produse de patiserie, biscuiti, eugenii. Poate provoca hipertensiune arteriala, probleme de respiratie, greata, urticarie, reactii alergice si chiar astm.

Vizionare placuta


Kudika
19 Noiembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.