Anul nou vne insotit de ideea unei nopti de neuitat, plina de distractie, voie buna si belsug, caci se spune asa cum ne este in noaptea aceasta ne va fi tot anul.
Anul Nou vne insotit de ideea unei nopti de neuitat, plina de distractie, voie buna si belsug, caci se spune ca asa cum ne este in noaptea aceasta ne va fi tot anul.
Asadar va voi “tine” o mica lectie de prim ajutor pentru a sti cum sa reactionati in cazul in care dumneavoastra ori unul sau mai multi din prietenii dumneavoastra prezentati o problema de sanatate.
In caz de cazaturi
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Horoscop Chinezesc 2023: anul Iepurelui de Apă ne îndeamnă spre echilibru, vindecare interioară și stabilitate
- Horoscop 2023 Pești: Universul te împinge să faci mari schimbări în viața ta
- Povestea Iulianei, voluntara care şi-a schimbat complet viaţa după ce a fost diagnosticată cu cancer
Datorita timpului rece riscul cazaturilor pe timp de iarna este foarte mare. Fie ca sunteti in vacanta pe partie ori umblati grabiti prin oras pentru pregatirile de sarbatori, fie ca ati hotarat sa mergeti la un concert in aer liber sau la spectacolele ce se dau in aer liber in noaptea dintre ani, tot felul de accidente se pot produce, printre care si cele ortopedice.
Cand este cazul sa intervenim
Foarte frcevente si dureroase sunt fracturile, se umfla si imobilizeaza membrul respectiv. De asemenea luxatiile prezinta si ele motiv de prezentare cat mai rapida la medic (se spune ca o luxatie nu trebuie sa prinda rasaritul soarelui, adica a doua zi, caci deja interventia medicala este tarzie si membrul poate ramane... “scrantit”). Echimozele (vanataile) de obicei nu se trateaza, ele vindecandu-se in acelasi ritm indiferent daca se face vreun tratament sau nu. Daca insa in urma cazaturilor apare o echimoza ceva mai mare, rosiatica si se umfla, deja am putea vorbi despre un hematom (o acumulare de sange in tesuturi) care necesita tratament medical.
Cum acordam primul ajutor
Persoana in cauza trebuie dusa la medic. Insa pana la sosirea echipajelor medicale, daca este vorba despre o fractura grava, aceasta se poate imobiliza cu atele (un fel de bete care tin osul) sau ceva confectionat care sa aiba acelasi efect. Nu incercati sa reduceti (sa refaceti) fracturi sau luxatii, puteti face mai rau, puteti prinde intre segmente vase sau nervi pe care ii compromiteti definitiv. Imobilizarea pe atele este suficienta, dupa care va prezentati la medic. Ii puteti administra un analgetic (medicament care calmeaza durerea) pacientului ca sa diminueze durerea si eventual un antiinflamator gen aspirina.