Setari Cookie-uri

Primul ajutor de... Anul Nou!

Anul nou vne insotit de ideea unei nopti de neuitat, plina de distractie, voie buna si belsug, caci se spune asa cum ne este in noaptea aceasta ne va fi tot anul.

In caz de hemoragii

Si acestea se pot intampla, fie in cadrul unor accidente casnice, fie in urma unor altercatii etc.

Cand este cazul sa intervenim

Atunci cand rana care a cauzat sangerarea este mare ori, chiar daca este mica, sangereaza abundent, in jet ori are sange de culoare rosu deschis, aprins si nu s-a oprit in decurs de cateva minute. Este de sesizat ca vorbim despre hemoragiile externe. In cazul hemoragiilor interne pacientul prezinta alterare rapida a starii generalke, scadere brusca a tensiunii, imposibilitatea de a sta in picioare, stare de lesin, tegumente palide, reci, iar daca ii analizam corpul putem observa (sau nu) zone mari vinetii.

Cum acordam primul ajutor

In cazul hemoragiilor externe:
- daca au avut loc la nivelul membrelor, se va monta un garou (un elastec sau fasa care inconjoara total si strange membrul) desupra ranii, la baza membrului. Daca leziunea este la distanta mai mare (spre exemplu pe gamba) se mai monteaza un garou la 10-20 cm deasupra leziunii. Pe rana se va pune un tampon si se va infasura strans o fasa.
- Daca hemoragia este pe os (cap, tibie etc) se va tine presiune cu un tampon direct pe leziune, presand-o practic intre mana si os.
- Daca este hemoragie nazala, nu se pune pacientul culcat cu mana in sus, caci nu are nicun efect. Pur si simplu se preseaza nara respectiva timp de 3-5 minute, dupa care se curata sangele coagulat. Pacientul poate sta in ce pozitie doreste, cel mai comod este pe scaun.
- In cazul hemoragiilor interne orice prim ajutor este de competenta medicala.

Citește și:

In caz de toxiinfectii alimentare

Toxiinfectiile alimentare sunt afectiuni de natura infectioasa care determina manifestari in special digestive si apar dupa ingestia unor alimente care contin fie germeni patogeni fie toxinele acestora.

Manifestarile clinice apar la maxim 72 de ore de la ingestia alimentului. Cel mai frecvent implicate in producerea toxiinfectiilor sunt ouale si preparatele din oua, carnea si preparatele din carne (pentru ca aceste alimente contin din abundenta substantele nutritive necesare dezvoltarii germenilor).

Vizionare placuta


Kudika
31 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.