Setari Cookie-uri

Primul ajutor de... Anul Nou!

Anul nou vne insotit de ideea unei nopti de neuitat, plina de distractie, voie buna si belsug, caci se spune asa cum ne este in noaptea aceasta ne va fi tot anul.

Anul Nou vne insotit de ideea unei nopti de neuitat, plina de distractie, voie buna si belsug, caci se spune ca asa cum ne este in noaptea aceasta ne va fi tot anul.

Cu toate acestea, ca in timpul tuturor sarbatorilor, suntem tentati de excese atat alimentare cat si de alta natura. Am vrea parca sa bem mai mult iar mancarea devine mai buna ca niciodata. Dorinta de distractie devine acuta si uneori nu ne dam seama ca poate fi periculoasa, spre exemplu jocul celor mici cu petardele. Vrem sa ne simtim bine si totodata ne expunem unor accidente mai mult sau mai putin grave in fata carora bine ar fi sa stim ce avem de facut.
Asadar va voi “tine” o mica lectie de prim ajutor pentru a sti cum sa reactionati in cazul in care dumneavoastra ori unul sau mai multi din prietenii dumneavoastra prezentati o problema de sanatate.

In caz de cazaturi

Citește și:

Datorita timpului rece riscul cazaturilor pe timp de iarna este foarte mare. Fie ca sunteti in vacanta pe partie ori umblati grabiti prin oras pentru pregatirile de sarbatori, fie ca ati hotarat sa mergeti la un concert in aer liber sau la spectacolele ce se dau in aer liber in noaptea dintre ani, tot felul de accidente se pot produce, printre care si cele ortopedice.

Cand este cazul sa intervenim

Foarte frcevente si dureroase sunt fracturile, se umfla si imobilizeaza membrul respectiv. De asemenea luxatiile prezinta si ele motiv de prezentare cat mai rapida la medic (se spune ca o luxatie nu trebuie sa prinda rasaritul soarelui, adica a doua zi, caci deja interventia medicala este tarzie si membrul poate ramane... “scrantit”). Echimozele (vanataile) de obicei nu se trateaza, ele vindecandu-se in acelasi ritm indiferent daca se face vreun tratament sau nu. Daca insa in urma cazaturilor apare o echimoza ceva mai mare, rosiatica si se umfla, deja am putea vorbi despre un hematom (o acumulare de sange in tesuturi) care necesita tratament medical.

Citește și:

Cum acordam primul ajutor

Persoana in cauza trebuie dusa la medic. Insa pana la sosirea echipajelor medicale, daca este vorba despre o fractura grava, aceasta se poate imobiliza cu atele (un fel de bete care tin osul) sau ceva confectionat care sa aiba acelasi efect. Nu incercati sa reduceti (sa refaceti) fracturi sau luxatii, puteti face mai rau, puteti prinde intre segmente vase sau nervi pe care ii compromiteti definitiv. Imobilizarea pe atele este suficienta, dupa care va prezentati la medic. Ii puteti administra un analgetic (medicament care calmeaza durerea) pacientului ca sa diminueze durerea si eventual un antiinflamator gen aspirina.

Vizionare placuta


Kudika
31 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.