Setari Cookie-uri

Primul ajutor de... Anul Nou!

Anul nou vne insotit de ideea unei nopti de neuitat, plina de distractie, voie buna si belsug, caci se spune asa cum ne este in noaptea aceasta ne va fi tot anul.

Cand este cazul sa intervenim

Atunci cand pacientul are o stare generala alterata, febra, diaree, dureri abdominale sub forma de crampe, dureri de cap, greturi si varsaturi. Nu este obligatoriu ca toate aceste semne si simptome sa fie prezente simultan, febra sau scaunele diareice de exemplu pot lipsi.

Cum acordam primul ajutor

In aceasta situatie noi personal nu prea avem ce face. Astfel ca este obligatorie prezentarea la medicul de familie sau la urgenta in cel mai scurt timp posibil.

In caz de arsuri

In aceasta perioada copiii folosesc pentru distractie petardele. Nu sunt frecvente arsurile cu petarde, dar din pacate atunci cand se poduc sunt grave. De asemenea accidentele casnice nu sunt de neglijat.

Cand este cazul sa intervenim

Sunt foarte usor de recunoscut: leziuni cutanate in urma exploziei unei petarde sau cauzate de arsuri prin vapri sau lichide fierbinti, prin flacara, chimice sau electrice.

Citește și:

Cum acordam primul ajutor

Urmarile acestor arsuri depind de zona unde s-a produs, de tipul agentului cauzator si de intinderea lor, putand reduce definitiv functionalitatea segmentului respectiv. Arsurile apar de obicei la nivelul zonelor unde persoanele nu prezinta haine: maini, fata, gat, picioare.

Inainte de prezentarea la medic puteti curata plaga astfel: se curata pielea dn jurul plagii cu un tampon de tifon (nu vata) inmuiat in apa si sapun. Apoi se curata plaga cu un tampon de tifon inmuiat in dezinfectant slab (rivanol), spalarea facundu-se din interior spre exterior. Mai departe se extrag corpurile straine din plaga (resturile de petarda, haine, pamant etc.) cu o penseta. Exista si pastile (Perogen) care se dizolva in apa si rezulta apa oxigenata.

Dezinfectarea plagii se face cu un tampon de tifon inmuiat in dezinfectant. Mai intai se dezinfecteaza pielea din jurul plagii cu un dezinfectant tare (iod, alcool), apoi plaga cu un dezinfectant slab (rivanol). Plaga se dezinfecteaza prin turnare, in cel mai rau caz prin tamponare. Niciodata nu se va aduce plaga in contact cu dezinfectanti tari pentru ca acestia agraveaza plaga, ducand la moartea tesuturilor respective.

Citește și:

Puteti administra pacientului inainte de inceperea curatarii plagii un analgetic ca sa ii diminuati durerea. Daca observati ca pacientul este in stare de inconstienta chemati urgent ambulanta.

Vizionare placuta


Kudika
31 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.